Blikk: Öngyilkosságot kísérelt meg a lövöldözést tervező miskolci tinédzser

Blikk: Öngyilkosságot kísérelt meg a lövöldözést tervező miskolci tinédzser

Az elfogás pillanatai (Forrás: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megpróbált végezni magával az a 17 éves miskolci fiatal, akit a terrorelhárítás kommandósai fogtak el, miután arról írt az interneten, hogy lövöldözni fog egy általános iskolában – írja a Blikk.

Lapunk is beszámolt róla, hogy a magyar rendőrséget az Interpol értesítette, miután észrevették a bejegyzéseit. A rendőrségi közlemény szerint a tinédzser több online közösségi platformon is hangoztatta azon tervét, hogy valamelyik általános iskolában lövöldözni fog. Megtervezte, hogy ha betölti a 18-at, fegyvert fog vásárolni, az ehhez szükséges engedélyeztetési eljárással is teljesen tisztában volt. Tervbe vette azt is, hogy a lövészeti technikák megfelelő elsajátításához lövészklubba fog járni. Rendszeresen keresett fel olyan weboldalakat is, amik az USA-ban a közelmúltban történt lövöldözésről számoltak be. A fiút a Terrorlehárítási Központ (TEK) műveleti egysége fogta el miskolci otthonában, majd Budapestre szállították. A Miskolci Járásbíróság pedig elrendelte a letartóztatását, majd „fejlődését és életkori sajátosságait szem előtt tartva ennek végrehajtását javítóintézetben rendelte el”.

A Blikk információi szerint a nevelőintézetben történt az öngyilkossági kísérlet. Lepedőket font össze, majd a radiátorhoz kötve felakasztotta magát, de a felügyelők ezt időben észlelték, levágták a kötélről és kórházba szállították. A cikkben nem szerepel, hogy az eseményt valamilyen hivatalos szerv megerősítette volna.

A rendőrség korábban arra is felhívta a figyelmet, hogy az interneten bármely közösségi oldal, még ha zártnak tűnik is, nagy nyilvánosságnak számít. Az ott kiposztolt és megosztott tartalmak nem magánbeszélgetések, és egy-egy adott szónak, vagy mondatnak akár súlyos következményei is lehetnek. A magyar bűnüldöző szervek minden fenyegetést komolyan vesznek, „a világ bűnügyi tapasztalatai alapján nem engedhető meg az, hogy egyetlen magyar ember élete is veszélybe kerüljön”. Ezért minden, a tudomásukra jutó, az élet kioltásával járó bűncselekmény gyanúja esetén, a tragikus végkifejlet megelőzése érdekében haladéktalanul megteszik a szükséges és nélkülözhetetlen intézkedéseket.

Azt is kiemelték, hogy aki úgy érzi, hogy külső segítségre van szüksége pszichés problémái megoldásához, az keressen fel szakembert, vagy vegye fel a kapcsolatot valamelyik lelkisegély szolgálattal. Az interneten számos ilyen krízisközpont megtalálható, több közülük a nap 24 órájában elérhető. Aki pedig környezetében észlel mentális problémával küzdő személyt, jelezze a hatóságok felé!