Egy nyugalmazott püspök szerint csótányokat csempészett a váci börtönbe a Helsinki Bizottság

Egy nyugalmazott püspök szerint csótányokat csempészett a váci börtönbe a Helsinki Bizottság

Csuka Tamás református tábori püspök megáldja a Corvin közben felavatott emléktáblát Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége 1956-2016 - A magyar ifjúság történelmet írt címmel tartott megemlékezésén 2016. október 20-án. (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon keményen nekifeszült Csuka Tamás nyugalmazott református püspök a Magyar Helsinki Bizottságnak, összhangban Orbán Viktor és a Fidesz mostanában hangoztatott támadó retorikájával.

A málenkij robot áldozataira emlékeztek Kismaroson Rétvári Bence államtitkár részvételével, amikor Csuka Tamás – az MTI beszámolója szerint – a „mindennapi életben is tetten érhető igazságtalanságokra hívta fel a figyelmet”. A nyugalmazott tábori püspök elmondása szerint ilyen felháborító igazságtalanság érte jó barátját, a gyöngyöspatai iskola volt igazgatóját, „akit elüldöztek, meghurcoltak, miközben a városban bizonyos helyi csoportok részéről ma is rendszeres  erőszakosságok, önkényeskedések borzolják a légkőrt”.

Emellett felháborítónak nevezte a váci fegyházban általa személyesen megtapasztalt, civil szervezetek által kifejtett lejárató tevékenységet. Példaként említette a Helsinki Bizottság akcióját, amikor gyufásdobozokban csótányokat csempésztek a fogvatartottaknak, hogy ezzel bizonyíthassák a felhergelt rabok a cellák embertelen viszonyait.

„Vége a világnak, ha a miniszterelnök a bíróságok ellen uszít" | Magyar Hang

A Helsinki Bizottság ezt nem hagyta szó nélkül. Facebook oldalukon reagáltak és azt írták, ők jogvédelmet vittek a börtönökbe, nem pedig csótányt, „abból import nélkül is van elég”. – Annak örülünk, hogy a püspök úr szerint nem a jogvédők nyomták össze a zárkák falait, hogy zsúfoltnak tűnjenek – közölték.

A jogvédő szervezet jelezte, hogy jó hírnevet sértő hazugságért pert indítanak Csuka Tamás nyugalmazott tábori püspök ellen.