Elindult a 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazás

Elindult a 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazás

Diáktüntetés az oktatás állapota miatt (Fotó: Mihály Attila / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn hivatalosan is elkezdődött a 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazás, amelyet az Egységes Diákfront és az aHang szervezett – írja a Telex.

A népszavazáson online már péntektől lehetett szavazni, de személyesen október 23-30. között adhatják le a résztvevők a voksukat minden megyeszékhelyen és nagyvárosban, Budapesten több mint 20 helyszínen. Az alternatív népszavazást közösségi finanszírozásból valósítja meg az aHang és az Egységes Diákfront. A cél az, hogy 200 ezren szavazzanak, ugyanakkor már 16 éves kortól lehet szavazni, a két szervezet szerint ugyanis  kiemelten fontos, hogy a leginkább érintettek, vagyis maguk a diákok is elmondhassák véleményüket.

Az alternatív népszavazás kérdései a következők:

• „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?”
• „Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?”
• „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?”
• „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50%-os béremelést a pedagógusoknak?”
• „Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?”
• „Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába?”
• „Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?”

Hétfő délután egyébként „Szabadság! Érted.” jelszóval közös tüntetést tart az Egységes Diákfront, az Országos Közös Akarat, az ADOM Diákmozgalom, a Tanítanék Mozgalom, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A megmozdulás 16:30-kor kezdődik a Hősök terén, közben a helyszínen ki lehet tölteni a 7IGEN-es alternatív népszavazás íveit. A menet a tervek szerint 18 órára ér az Oktogonra, ahol elindul a fővárosi megemlékezés, és beszédet mond Karácsony Gergely főpolgámester.