Erzsébetváros szembe megy a kormányrendelettel

Erzsébetváros szembe megy a kormányrendelettel

Niedermüller Péter az erzsébetvárosi önkormányzat képviselőtestületének ülésén 2019 novemberében (Fotó: Niedermüller Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Erzsébetváros annyira zavarosnak látja a kormányrendeletet, hogy azzal szembemenve hatályba fogják léptetni a helyi adók (építményadó, települési adó) emelését, és várják a Kúria és az Alkotmánybíróság állásfoglalását – mondta Nidermüller Péter a Spirit FM műsoréban.

Az Atv.hu beszámolója szerint hozzátette: az emelésekről a testület már döntött, és az önkormányzat arra hivatkozva, hogy a szóban forgó kormányrendelet alaptörvény-ellenes, hatályba fogja léptetni.

Niedermüller Péter szerint a szóban forgó kormányrendelet alaptörvény-ellenes, hiszen az Alaptörvény lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy intézkedjenek saját helyi adóik kivetéséről és beszedéséről. Ráadásul zavaros jogi helyzetet teremt, hiszen számos önkormányzat már döntött a jövő évi helyi adók emeléséről, és nem tudni, hogy ezekkel az adóemelésekkel a kormányrendelet fényében mi lesz.

Niedermüller arról is beszél, hogy képtelenség, hogy a kormány kéthetente módosítja az Alaptörvényt, ráadásul olyan rendeleteket hoz, amelyek szembemennek az Alaptörvénnyel. Megjegyezte: a kormányrendelet az Alaptörvény mellett a Pénzügyminisztérium novemberi állásfoglalásával is szembemegy.

A stabilitási törvény szerint az önkormányzatoknak minden év november 30-ig kell dönteni arról, hogy változtatnak-e a helyi adókról szóló szabályozáson – közölte a Települési Önkormányzatok Szövetsége csütörtökön. Ennek értelmében számos önkormányzat már megalkotta és kihirdette az adókra vonatkozó rendeletet már azelőtt, hogy megjelent volna a kormányrendelet, amely egyrészt megtiltja, hogy 2021-ben új adót vessenek ki az önkormányzatok, másrészt ugyancsak megtiltja, hogy bármely, 2020-ben létező adónál magasabb legyen az adott adónemben fizetendő adó 2021-ben.

A közlemény felhívta a figyelmet, hogy a kormány annak ellenére nem egyeztetett a TÖOSZ-szal, hogy a Magyarországon is kihirdetett Helyi Önkormányzatok Európai Chartájának 9. cikkelye azt előírja, hiszen a TÖOSZ a hazai önkormányzatok több mint felét tömöríti. A közlemény szerint a kormányrendelet által elrendelt forráscsökkentés arra kényszeríti az önkormányzatokat, hogy vizsgálják felül az általuk nyújtott közszolgáltatásokat, melyek azok a feladatok, amelyeket el kell hagyniuk.

A szövetség felhívta a figyelmet, hogy a kormányrendelettel érintett önkormányzatok előtt nyitva áll az út, hogy a rendelet ellen alkotmányjogi panasszal éljenek. A TÖOSZ elnöke Schmidt Jenő, Tab fideszes polgármestere.