Felmérés: a magyarok már 57 évesen nyugdíjba vonulnának

Felmérés: a magyarok már 57 évesen nyugdíjba vonulnának

Fotó: Unsplash/Huy Phan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar munkavállalók átlagosan 57 éves korukban szeretnének nyugdíjba vonulni, 9 évvel korábban, mint amit valószínűnek tartanak jelenlegi tudásuk szerint – derül ki a Groupama Biztosító megbízásából készült kutatásból, amelyről az MTI is beszámolt.

Az ezer fő megkérdezésével készült kutatásból az is kiderült, hogy bőséges vagy legalább kényelmes életre a 18–65 év közöttiek csupán 13 százaléka számít. Közel 60 százalék pedig azt gondolja, hogy igényeihez képes szűkösen vagy egyáltalán nem lesz elegendő a jövedelme nyugdíjas éveiben. 

Az emberek várakozása szerint az állami nyugdíj összege a nyugdíj előtti jövedelmük alig több, mint felét (53 százalék) fogja kitenni – olvasható a közleményben. Nagyon sokan ezért azzal számolnak, hogy ezt valahogy – például nyugdíj melletti munkával – kiegészítik majd, erre készül minden negyedik megkérdezett.

A magyarok 21 százaléka nyugdíjcélú, míg 19 százalékuk egyéb megtakarításból tervezi kiegészíteni állami nyugdíját. A felmérés alapján minden negyedik aktív felnőtt rendelkezik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással, a takarékoskodást pedig átlagosan 34 éves korukban kezdték el. A megkérdezettek negyede lehetségesnek tartja, minden tizedik válaszadó pedig azt nyilatkozta, hogy várhatóan bele is vág a közeljövőben egy nyugdíjmegtakarításba. 

A nyugdíjas élet tervei között nem szerepelnek hatalmas kiadásokat jelentő tételek, a bakancslistás külföldi utazások például nem kerültek be a legfontosabb célok közé – állapította meg a felmérés. A család támogatása, az unokákkal együtt töltött idő, belföldi utazás, egészséges táplálkozás a legfontosabb, amire költeni szeretnének a magyarok nyugdíjasként.