Határozati javaslatot nyújt be a Párbeszéd családon belüli erőszak visszaszorításáért

Határozati javaslatot nyújt be a Párbeszéd családon belüli erőszak visszaszorításáért

Szabó Tímea, az Párbeszéd frakcióvezetője, a párt társelnöke napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 4-én. Jobbra Mellár Tamás, a Párbeszéd frakciójának tagja. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Határozati javaslatot nyújt be a Párbeszéd a családon belüli erőszak visszaszorításáért – jelentette be az ellenzéki párt társelnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján. Az MTI által idézett Szabó Tímea azt mondta: attól, hogy a kormány szigorítja a feltételes szabadságra bocsátás követelményeit, és felülvizsgálni tervezi a bírói joggyakorlatot, nem lesz kevesebb a családon belüli erőszak. Szerintük a kormány az igazságszolgáltatásra, a bíróságra kíván terhelni minden felelősséget.

Közölte: a feltételes szabadságra bocsátás szigorítása pozitív, de nem elégséges lépés. „Nem elég a büntetést szigorítani, meg kellene előzni az erőszakot: a kormánynak »hatalmas összegeket« kell áldoznia arra, hogy a családon belüli erőszakot visszaszorítsa, az egész intézményrendszert, a jelzőrendszert erősítse” – hangsúlyozta a politikus.

Szabó Tímea szerint a Párbeszéd határozati javaslatával elsődlegesen a jelzőrendszert, az iskolapszichológusok jelenlétét és a családsegítőkben dolgozók képzését erősítené meg, és „masszív béremelést” szorgalmaz a szektorban. Az ellenzéki párt országos, átfogó rendőrségi képzést is javasol.

Egész életünkben kísértenek a gyermekkori traumák | Magyar Hang

A társadalmi tabukat még mindig nem sikerült lebontani. Átfogó kutatás készül a témában.

A politikus a szombati sajtótájékoztatón kiemelte: a statisztikák szerint évente tizenkétezer bejelentés érkezik családon belüli erőszak miatt a rendőrséghez, de ezeknek csak a töredékében intézkednek, mert számos esetben „nem tudják, hogy pontosan mit kell csinálni”.

Emellett szükségesnek látják az anyaotthonok és a családok átmeneti otthonai kapacitásbővítését, továbbá az oktatási tananyagba beépítenék a nők és a gyermekek elleni erőszak visszaszorításának ügyét. Szabó Tímea hozzátette: a Párbeszéd követeli azt is, hogy kormány ratifikálja az isztambuli egyezményt.

A politikus teljes sajtótájékoztatóját az alábbi a Facebook-videón tudják megnézni.

Security Check Required

null