Horvát példát követne az MSZP

Horvát példát követne az MSZP

Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója (Forrás: MSZP/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyesével, minden olyan Balaton-parti önkormányzatot megkeresett az MSZP, amelyek fizetős strandot üzemeltetnek a tó partján. A szocialista párt szerint ugyanis ingyenesnek kellene lennie a kikapcsolódás ezen formájának.

Ingyenessé tenné a Balatoni strandokat az MSZP, a párt már jó ideje küzd ezért. Molnár Zsolt pártigazgató a Magyar Hang megkeresésére azt mondta, ha az érintett önkormányzatok országszerte ingyenessé tennék a természetes vizekhez való hozzáférést, számításaik szerint legfeljebb 10 milliárd forintos bevételkiesést szenvednének el. Ezt a kiesett bevételt pedig az állammal téríttetnék meg. – Megértjük, hogy néhány millió vagy tízmillió forint jelentős összeg egy kisebb településnek, de kevésbé jelentős a költségvetés számára – mondta. Horvátországra hivatkozott, ahol egy idén nyári jogszabály megtiltja, hogy bárki pénzt szedjen az adriai strandok használatáért. A tengerhez való hozzáférést a különböző szolgáltatók, például az éttermek vagy a napágyakat bérbe adó vállalkozások nem akadályozhatják, ráadásul koncessziót kell vásárolniuk az önkormányzattól, hogy működhessenek.

A képviselő egyébként megkereste azokat Balaton-parti településeket – 25 ilyen van –, ahol fizetős strand működik, és arról érdeklődött, mi indokolja a díjfizetést. Az érintettek fele már válaszolt is. – Egy részük kitért a megkeresés alól olyan indokokkal, mint hogy semmilyen áru vagy szolgáltatás nincs ingyen, mások a strandok üzemeltetési költségeire hivatkoztak – mondta Molnár Zsolt. Ez szerinte ugyanakkor nem helytálló, hiszen a parkokat és más közterületeket az önkormányzatoknak egyébként is gondozniuk kell.  A legőszintébbnek azokat a válaszokat tartja, amelyek szerint az önkormányzat működéséhez van szükség a strandbelépőkből származó bevételre.

A politikus a szocialista párt Facebook oldalára feltöltött videóban Berhidáról jelentkezett be, és arra hivatkozott: a Balatontól nem messze található településen egy tó és egy park is várja a látogatókat, amely annak ellenére rendezett, hogy a használatáért nem kell fizetni. Arra a felvetésre, hogy egy Balaton-parti település jóval nagyobb forgalomterhelésnek van kitéve, mint Berhida, Molnár Zsolt lapunknak arra hivatkozott, hogy egyedül az átlagosnál nagyobb mennyiségű hulladék elszállítása jelenthet komolyabb többletköltséget. Ám a balatoni a települések éppen a szerencsés elhelyezkedésük miatt jóval nagyobb bevételre számíthatnak, mint egy hasonló méretű, de kevésbé jó turisztikai adottságokkal rendelkező település: magasabbak az iparűzési adóból és idegenforgalmi adóból származó bevételek, az önkormányzatok a vendéglátóhelyektől és üzletektől is jelentős bérleti díjakat szedhetnek be, az üdülők után pedig építményadót kell fizetnie a tulajdonosoknak.

A képviselő szerint nem áll meg az az érv sem, hogy a Balaton egészét nézve hosszabb az ingyenes partszakasz, mint a fizetős. – Azokat, akik a Balaton északi partján nyaralnak, nem fogja meggyőzni, hogy a déli parton több az ingyenes strand – vélekedett Molnár Zsolt.

Címkék: Balaton