Hőség, zápor, zivatar és jég – ilyen időjárásra számíthatunk a jövő héten

Hőség, zápor, zivatar és jég – ilyen időjárásra számíthatunk a jövő héten

Zivatarok jöhetnek már hétfőn is (Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Mozgalmas lesz a hét eleje – figyelmeztetett az időjárással kapcsolatban vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán jelezve, hogy narancs figyelmeztetést adtak ki zivatarokra a hétfői napra.

Úgy fogalmaztak: hétfőtől szerdáig kifejezetten mozgalmas időben lesz részünk; előbb átmenetileg visszatér a hőség, majd több hullámban érkeznek záporok, zivatarok, köztük heves zivatarok is az ország fölé, így már szerdára is több fokot mérséklődik a meleg. Hétfőn kora délutánig még csak kevés helyen lehet – nem heves – zivatar, majd délutántól viszont egy közeledő hidegfront közvetlen előterében északnyugat felől már nagyobb számban számíthatunk zivatarokra. Utóbbiak akár rendszerbe is szerveződhetnek, ezekhez akár több helyen is társulhat felhőszakadás (>25-35 mm, de lokálisan akár >40 mm is). – Kiemelten az ország északi felén, harmadán kiválóak a feltételek heves zivatarokhoz is erősen viharos, károkozó (>90-100 km/h) szélrohamok, nagy méretű (>2-4 cm) jég kíséretében! – jelezték.

Arra is figyelmeztettek, hétfőn a napi középhőmérséklet az északkeleti országrészt leszámítva nagy területen 25 fok fölött, elsősorban a déli, délnyugati vidékeken, valamint a Kisalföldön 27-28 fok körül alakulhat.

Címkék: időjárás