HVG360: magánnyomozókkal figyelteti ellenfeleit a Fidesz

HVG360: magánnyomozókkal figyelteti ellenfeleit a Fidesz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tudunk olyan, ma már a magánnyomozói piacon tevékenykedő egykori titkosszolgákról, akik az elmúlt hónapokban fideszes körökből kaptak megbízásokat az előválasztáson sikerrel szereplő ellenzéki politikusok magánéletének „feldolgozására” – írja a fizetős cikkében a HVG360.

A portál szerint a kormánypártnak nincs feltétlenül szüksége arra, hogy állami erőforrásból, a titkosszolgálatok segítségével gyűjtsön – akár kompromitálásra alkalmas – információkat a politikai ellenfeleiről vagy azokról a közéleti szereplőkről, akik potenciális veszélyt jelentenek rá. Már csak azért sem, mert a titkosszolgálatoktól származó adatokat nem tudnák a nyilvánosság előtt felhasználni, ezzel ugyanis a saját műveleteiket dekonspirálnák. Másrészt politikusokat, ismert közéleti szereplőket mindig is rizikósabb állami eszközökkel megfigyelni, az ilyen munkára könnyebb „mezítlábasakat” bevonni. A HVG360 cikke szerint mezítlábasnak nevezik azokat a főleg exrendőrökből vagy egykori titkosszolgákból álló embereket, akik rendszerint magánnyomozói megbízásokat vállalnak el.

A magánnyomozók munkájának célja, hogy egy úgynevezett operatív környezettanulmány készüljön a célszemélyről. Ez abban tér el egy hagyományos környezettanulmánytól, hogy a célszemély tudta és megkérdezése nélkül, titokban készül el és az adatszolgáltatók sincsenek tisztában azzal, hogy annak elkészítésében segédkeztek. Mindez azért lehetséges, mert az operatív környezettanulmányt készítő magánnyomozó úgynevezett „legenda” felhasználásával dolgozik.

Például ha egy kistelepülésen élő ellenzéki politikusról gyűjt információt, akkor a célszemély lakókörnyezetében például családfakutatóként bukkan fel, megtévesztve azokat, akiktől az információkat szerzi. Egy ilyen munka során nem csak a célszemélyről, de annak családtagjairól is kiderülhetnek olyan információk, amelyeket egy politikai kampányban fel lehet használni a célszemély lejáratására vagy befeketítésére.

A cikk megjegyzi, hogy az ilyen adatgyűjtés teljesen törvényes, feltéve, ha a figyelést közterületen vagy nyilvános helyen végzik és a tevékenységet ott is dokumentálják.

Egy magánnyomozó által készített kész jelentés ára 1-1,5 millió forint között mozog. A HVG360-nak név nélkül nyilatkozó magánnyomozó azt mondta: az ilyen típusú munkát ő is közvetítő útján szerzi, akik szintén volt titkosszolgák. A nyomozók 2010 előtt a baloldalról is kaptak ilyen munkákat, de ezek a megbízások megszűntek. Az egyik forrás szerint azért, mert ezt ma már csak a Fidesz tudja megfizetni. A magánnyomozók egyébként nem csak a politikai ellenfél tanulmányozására kapnak megbízásokat. Előfordul, hogy a NER csúcsán álló gazdasági szereplőket káderezik le, de egy pincért, egy gépkocsivezetőt vagy egy takarítót is leinformálhatnak.