Jakab Ferenc szerint az omikron miatt nőhet a kórházak leterheltsége

Jakab Ferenc szerint az omikron miatt nőhet a kórházak leterheltsége

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetõje beszél a Pécsi Tudományegyetem humán reprodukciós nemzeti laboratóriuma és a virológiai nemzeti laboratórium megnyitása alkalmából tartott rendezvényen a tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában 2020. szeptember 25-én (Fotó:
MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha a koronavírus omikron variánsáról még mindig nem tudni eleget, Jakab Ferenc, a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője szerint az bizonyos, hogy ez az új változat sokkal gyorsabban és könnyebben terjed, mint az eddig domináns delta variáns. Erről a Telex.hu-nak beszélt a virológus. Kitért arra is, hogy az új változatnak a klinikai tünetek súlyossági foka is kezd körvonalazódni. Szerinte az eddigi nemzetközi adatok alapján várhatóan sokkal többen fogják átvészelni enyhébb otthoni betegséggel a koronavírus omikron variánsával való megfertőződést.

Azt mondta: azt, hogy a gyakoribb tünetek valamivel enyhébbek lehetnek, az eddigi kutatások az omikron tüskefehérjéinek bizonyos mutációival hozták összefüggésbe. Eszerint a vírus tulajdonságai úgy változhattak, hogy az egyidejűleg segíti a gyorsabb szaporodását és nagyobb fertőzőképességét, miközben csökkenti a súlyos tünetképző potenciálját. Bár az omikron tüskefehérjéi a korábbi variánsokéhoz képest hatékonyabban tudják kikerülni a szervezet immunválaszát, a vírus a tüdőben már kevésbé tud szaporodni.

Jakab Ferenc hangsúlyozta, hogy egy karácsonykor publikált állatos modellkísérlet is megerősítette ezt. Ebben aranyhörcsögöket fertőztek meg az omikron variánssal. Az állatok tüdejében viszont jóval kevésbé lehetett kimutatni a koronavírust, mint a korábbi változatoknál. – Bár teljesen biztosat még nem lehet mondani, a jó hír, hogy az omikron elsősorban a felső légúti sejteket érinti, a tüdőszövet sejtjeit kevésbé. Azt reméljük, hogy az omikron esetében kisebb eséllyel fog kialakulni tüdőgyulladás, mint a járvány korábbi hullámaiban, amiket más variánsok okoztak – mondta Jakab a portálnak.

A virológus egyúttal a nagyobb terjedési sebesség miatt sokkal nagyobb fertőzésszámra számít. „A nagy számok törvénye alapján, ha enyhébb tüneteket is okoz, lesznek fogékony fertőzöttek, és ebből összességében több súlyos fertőzés, több intenzív osztályra kerülő beteg, és elképzelhető, hogy több halálozás is lehet. Ebben sem lehetünk még biztosak, de az egészségügyi rendszerre gyakorolt hatás várhatóan nem fog csökkenni” – fogalmazott.