Javulóban a járványhelyzet a németeknél a vakcinák miatt: kevesebb a halálos áldozat

Javulóban a járványhelyzet a németeknél a vakcinák miatt: kevesebb a halálos áldozat

A 2020. november 20-án, a Biontech német biotechnológiai gyógyszercég által közreadott, dátum nélküli képen egy ampulla BNT162b2 elnevezésű, az új típusú koronavírus ellen védelmet nyújtó vakcinát tart a kezében egy ember a németországi Mainzban (Fotó: MTI/Biontech SE/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tovább csökkent Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek napi száma és a betegség miatt intenzív kórházi kezelésre szorulók száma a szerdán megjelent hivatalos adatok szerint.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézetnek (RKI) 24 óra alatt 300 halálesetet jelentettek a helyi – járási, városi – egészségügyi hivatalok. Ez jelentős csökkenés az utóbbi hetek valamennyi szerdai adatához képest. A trendet mutatja, hogy például egy hónapja, február 10-én még 813 halálos áldozatot jegyeztek fel, két hete, február 24-én pedig 418 elhalálozásról tettek bejelentést az RKI-nek.

Felszabadulnak az intenzív osztályok

Ugyancsak csökken a Covid-19 miatt intenzív ellátásra, illetve gépi lélegeztetésre szorulók száma. Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) szerdai összesítése szerint országszerte 2736 embert ápolnak az intenzív osztályokon a Covid-19 miatt. Ez 49-cel kevesebb az egy nappal korábbi 2687-nél, 87-tel kevesebb az egy héttel korábbi 2823-nál, és pontosan ezerrel kevesebb az egy hónappal korábbi 3736-nál.

A Covid-19 miatt intenzív osztályon fekvők közül 1570 ember szorul gépi lélegeztetésre. Ez az szám egy héttel korábban még 1629 volt, egy hónappal korábban pedig 2095. A DIVI szerdai jelentése szerint országszerte 24 214 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 3681 ágy szabad. A vészhelyzeti tartalék, azaz a pillanatnyilag nem használt, és hét napon belül üzembe helyezhető intenzív ágyak száma 10 417 – áll a szervezet jelentésében.

Szakértők szerint a meredeken csökkenő trend az oltási kampány előrehaladásának tulajdonítható. Erről beszélt például a szövetségi kormány munkáját a fertőző betegségek elleni védekezés ügyében ajánlásokkal segítő testület, az állandó oltási bizottság (STIKO) vezetője egy szerdai lapinterjúban. Thomas Mertens a Rheinische Post című lapban közölt interjúban kifejtette, a kampány elsőbbségi sorrendjének elején álló csoportoknál, az idősotthonok és az ápolási otthonok lakóinak körében máris jelentősen csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma.

Mérsékelten, de nő az új fertőzöttek száma

A december végén elindított oltási kampányban a szövetségi kormány szerdai adatai szerint eddig 8 161 238 oltást adtak be. Legalább egy oltást 5 555 420 ember, a lakosság 6,7 százaléka kapott. Közülük 2 605 818 ember, azaz a lakosság 3,1 százaléka mindkét adagot megkapta. Ugyanakkor az új fertőződések száma nem csökken, amit a vírus új mutánsai, főleg a B.1.1.7 jelzésű, „brit” vírusváltozat előretörésére vezetnek vissza a járványügyi szakértők.

Az RKI szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában országszerte 9146 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez mérsékelt növekedés az egy héttel korábbi 9019-hez képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 518 591 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban. A járvány áldozatainak száma a 300 új halálesettel 72 489-re emelkedett.