Jövőre jöhet a 190 ezer forintos minimálbér?

Jövőre jöhet a 190 ezer forintos minimálbér?

Fotó: Unsplash/Solomon Hsu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentősen átalakítaná a minimálbérre vonatkozó jogszabályokat a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) – jelentette be egy budapesti sajtótájékoztatón a szervezet elnöke. Földiák András elmondta, azt szeretnék elérni, hogy a bevezessék a diplomás minimálbért, amelynek összegéül 321 ezer forintot javasolnak.

A jelenlegi 138 ezer forintos minimálbért 190 ezer forintra emelnék a jövő évtől, a garantált bérminimumot pedig 180 500 forint helyett 247 ezer forintban határoznák meg.

Minimálbér-emelés: egyszerre sok és kevés - Magyar Hang

Jelenleg a havi 138 ezer forintból csupán közel 92 ezer forint marad a dolgozók zsebében, miközben a kifizetés a vállalkozónak csaknem 167 ezer forintjába kerül.

Boros Péterné, a SZEF alelnöke és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke kérdésre válaszolva elmondta, hogy  becslésük szerint az általuk javasolt béremelések körülbelül 169 milliárd forint plusz kiadást jelentenének a költségvetésnek.

A szakszervezet most ismertetett elképzelésével rálicitált a LIGA szakszervezet javaslatára, amely szerint 2020-tól kellene alkalmazni a 190 ezer forintos minimálbért.