Karácsony Gergely: A fővárosban bezárnak az óvodák és bölcsődék

Karácsony Gergely: A fővárosban bezárnak az óvodák és bölcsődék

Karácsony Gergely főpolgármester expozét mond a Főváros 2020. évi összevont költségvetésének tárgyalásán, a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2020. február 26-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az iskolák után Budapesten nem nyitnak ki hétfőtől az óvodák és a bölcsődék sem, de ügyeleti rendszert fent fognak tartani – jelentette be a budapesti operatív törzs ülése után Karácsony Gergely. A főpolgármester további intézkedéseket is bejelentett.

Az összes kerületi – vagyis ellenzéki és kormánypárti – polgármesterrel egyeztetett szombaton Karácsony Gergely a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzettel összefüggésben. A főpolgármester szerint nem voltak viták.

Habár a döntésük pillanatában még hatályos volt az a kormányrendelet, amely szerint az önkormányzatok nem dönthetnek önállóan az általuk fenntartott óvodák és bölcsődék bezárásról, már lehet tudni, hogy ez változni fog. Ezért a fővárosban úgy döntöttek, hogy hétfőtől bezárnak ezek az intézmények, de ügyeleti rendszert fenntartanak azoknak, akik nem tudják megoldani a kisgyermekek felügyeletét.

A főpolgármester beszámolója szerint döntöttek arról is, hogy bezárnak a budapesti gyógyfürdők, csak az egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat tartják fent. Bezár az állatkert is.

Arról is határoztak, hogy hétfőtől nem lehet a buszokon és a trolikon az első ajtóknál felszállni – számos európai nagyvárosban döntöttek már így –, ezzel óvják a sofőröket. A budapesti közbringarendszert, a Bubit pedig szimbolikus 100 forintos áron lehet majd használni.

– Arra kérünk minden budapestit, hogy készüljünk a legrosszabbra. Nem azért, hogy pánik legyen, hanem azért, hogy elkerüljük a legrosszabbat – mondta Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy súlyos kihívásokkal kell majd szembenézni, ha eléri a fővárost a járvány.