Karsai Dániel alkotmányjogász: Világos vonal kell rendkívüli jogrend idején is

Karsai Dániel alkotmányjogász: Világos vonal kell rendkívüli jogrend idején is

Karsai Dániel (Fotó Karsai Dániel ügyvéd honlapja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A felhatalmazási törvényként elhíresült jogszabály alaptörvény-ellenesen korlátozza az Országgyűlés ellenőrzési jogait – mondta a Magyar Hangnak adott interjúban Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász, akivel Skype-on keresztül beszélgettünk a veszélyhelyzet jogi vonatkozásairól. Az alkotmányjogász úgy látja, nem lehet állítani, hogy összeomlott volna a jogrendszer a veszélyhelyzet kihirdetésével.

Karsai Dániel több alkotmányjogi szempontból aggályos kormányzati döntést lát. Szerinte a rémhírterjesztés tényállásának szigorítása sem megy át az alkotmányossági teszten. Úgy fogalmazott, hogy az elfogadott szöveg túlságosan tág teret hagy egy esetleges visszaélésszerű jogalkalmazásnak. – Ha mondjuk egy újság tévedésből 2000 lélegeztetőgép érkezése helyett 200-ról ír, valószínűleg nem áll meg a rémhírterjesztés tényállása. Ha viszont valaki a nehéz körülmények között működő kórház helyett „zombiapokalipszisról” ír a helyzetet lefestve, és azt kéri az emberektől, hogy emiatt kerüljék a kórházat, az más eset – magyarázta, hozzátéve, hogy a bizonytalanság a büntetőjog területén egyértelműen tiltott alkotmányosan.

Perekkel akadályoznák lapunk tényfeltáró munkáját | Magyar Hang

Az alkotmányjogász kifejezetten aggályosnak tartja továbbá, hogy a „felhatalmazási törvény” előtt hozott kormányrendeletek számos olyan törvényt módosítottak, amire az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében említett sarkalatos katasztrófavédelmi törvény nem adott felhatalmazást. Arról beszélt, hogy sürgősen ki kellene találni, hogy ezeknek az alaptörvény-ellenes rendeleteknek mi legyen a sorsa.

Karsai Dániel emellett beszélt az Alkotmánybíróság szerepéről, az utcákra, kórházakba és kulcsfontoságú cégekhez vezényelt katonák jogairól, a kijárási korlátozásokról, a veszélyhelyzet megszűntetési lehetőségeiről és Orbán Viktor miniszterelnök retorikájáról is.

Az interjút keresse a legfrissebb, 2020. április 3-án megjelent 14. lapszámunkban! Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 14. számban? Itt megnézheti!