Két lépcsőben, összesen három napon át fogják vizsgálni a gyermekvédelmi intézmények vezetőit

Két lépcsőben, összesen három napon át fogják vizsgálni a gyermekvédelmi intézmények vezetőit

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (Forrás: Rétvári Bence/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az alkalmassági vizsgálat módszertanát egy szakértőkből álló munkacsoport dolgozza ki. (...) A teljesség igénye nélkül: képviselteti magát két egyetem professzora, illetve habilitált doktora, valamint a nevelőszülői hálózat is, de a munkacsoport tagja több klinikai szakpszichológus és igazságügyi pszichológus szakértő is – erről beszélt a gyermekvédelmi intézmények vezetőit érintő alkalmassági vizsgálat kapcsán Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára a kormányközeli Magyar Nemzetnek adott interjújában. A gyermekvédelem kérdése azután került a középpontba, hogy kiderült, Novák Katalin volt köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofil vezetőjének bűneit eltussoló K. Endrének, aki az ő helyettese volt. Ebbe nemcsak Novák bukott bele, de a kegyelmet még igazságügyi miniszterként jegyző Varga Judit is, illetve a K. Endre ártatlansága mellett kiálló Balog Zoltánnak is le kellett mondani az református egyházban betöltött vezetői posztjáról.  

Mint Rétvári elmondta, először egy kétnapos vizsgálatra kerül sor, amelynek első napján ellenőrzött körülmények között pszichológiai teszteket töltenek ki a vezetők. A második napon egy többfős bizottság jelenlétében egyéni és páros helyzetgyakorlaton vesznek részt, ahol magatartásukat szituációs feladatok megoldása részeként értékelik. – Az egyéni esetében például előadást kell tartania egy megadott témáról vagy a saját szakmai életútját kell bemutatnia, a szakemberekből álló bizottság pedig közben nézi a mimikáját, a gesztusait. A páros gyakorlat során pedig általában egy konfliktushelyzetet kell megoldania. Ilyenkor a bizottság azt vizsgálja, hogy mennyire empatikus a vizsgált fél, hogyan kezeli a problémát, milyen viselkedésjegyeket mutat – fejtette ki hozzátéve, hogy a viselkedési formákat mintegy ötven szempont mentén elemzik majd a szakemberek.

Rétvári szerint a vizsgálatot informatikai rendszer támogatja, amely képes az eredményeket és információkat olyan módon értékelni, hogy abból a pszichológusok a lehető legmegalapozottabb szakmai véleményt tudják megalkotni. – Ezt a célt szolgálja az is, hogy a kétnapos vizsgálat eredményeinek a kiértékelését követően mindenki esetében sor kerül egy második lépcsős, egynapos, kifejezetten klinikai pszichológiai vizsgálatra is – tette hozzá. A politikus azt is elmondta, hogy így például fény derülhet a szexuális devianciákra, a függőségekre, az öngyilkosságra való hajlamra, de felméri az általános pszichés állapotot, a személyiség érettségét, a pszichés terhelhetőséget.

Az alkalmassági vizsgálatok során első körben az állami vezetők fognak sorra kerülni, vagyis mintegy 270 fő.

Címkék: Rétvári Bence