Szicília, Porto, Barcelona, Szentpétervár volt a tízmilliós önkormányzati tanulmányutak célpontja

Szicília, Porto, Barcelona, Szentpétervár volt a tízmilliós önkormányzati tanulmányutak célpontja

Kovács Péter (Fidesz-KDNP), a XVI. kerület polgármestere a Fővárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2023. szeptember 27-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden évben külföldi tanulmányutat szervez a fideszes vezetésű XVI. kerületi önkormányzat elsősorban a kerület oktatási intézményeinek vezetőinek, miközben tíz éve nem fenntartója az iskoláknak. Az utak többségénél turistaközpontokba látogattak a résztvevők. A legutóbbi, Nizzába, a francia Riviérára szervezett úton ott volt Kovács Péter, a kerület fideszes polgármestere és helyettesei is, de korábban voltak Szicíliában és Barceloonában is –.derül ki a 24.hu cikéből

A XVI. kerület legutóbbi, a francia Riviérára szervezett tanulmányútján a polgármester és helyettesei, fideszes képviselők, irodavezetők, sőt a mezőőrség munkatársa is részt vett. Miközben az utat elvileg elsősorban a kerület oktatási intézményeinek vezetőinek szervezték – írta meg korábban a portál. Ekkor Kovács Péter polgármester azt közölte, minden évben tartanak tanulmányutat, ez több mint 20 éves tradíció a XVI. kerületben. A hagyományt 2006-os megválasztását követően ő sem szakította meg. 

Most 2018-ig visszamenőleg kérdeztek rá az utak részleteire. Azonkívül, hogy Kovács közléséből kiderült, nem készült beszámoló a közpénzből finanszírozott utakról, arra a kérdésre semmilyen választ nem adott az önkormányzat, hogy az egyes utakon mi volt a hivatalos program, milyen rendezvényekre, intézményekbe látogatott el a delegáció – írta a portál. A polgármester egyenese úgy fogalmazott, hogy már nem élünk a szocializmusban, hogy a külföldi utakról kötelező legyen beszámolót vagy hangulatjelentést írni.

Az önkormányzat közlése szerint 2018-ban 40 fő részére szervezett négynapos úton a szicíliai Castellammare del Golfo nevű kisvárosban jártak, ami festői tengerpartjáról ismert, hatmillió forintból. Egy évvel később már több mint nyolcmillió forintért utazott a 39 tagú önkormányzati delegáció Barcelonába, ahol szintén négy napot töltöttek. Bár korábban a polgármester arról beszélt, hogy az egyik tanulmányút alkalmával ismerték meg a résztvevők a spanyol oktatási rendszert, nem derült ki, hogy erre az alkalomra gondolt-e. Annak ugyanis nincs nyoma, hogy bármilyen oktatási intézményt megtekintettek a résztvevők. Az viszont látszik a megküldött dokumentumokból, hogy volt, aki látogatást tett a részvevők közül az FC Barcelona futballcsapatának múzeumában – derül ki a cikkből.

2020 a koronavírus-járvány miatt kimaradt, 2021-ben Szentpétervárra látogatott a XVI. kerület 34 fős delegációja, ahol öt napot töltöttek el. A számla ezúttal már meghaladta a 14 millió forintot. Ahogy az előző éveknben, ekkor is utazási irodán kereztül utaztak, a számlán szereplő csomag pedig elsősorban városnézést és múzeumlátogatást kínál meglehetősen zsúfolt menetrend szerint, inkább nevezhető turista-, mint tanulmányútnak. 2022-ben Portóban zajlott a szokásos önkormányzati út, amelyen 37-en vettek részt összesen több mint tízmillió forintért. Az útról készült számla szerint a „varázslatos Porto és környéke” elnevezésű programot fizette az önkormányzat.

Címkék: közpénz, utazás