Magyar Nemzet: Előre megkapják a vendéglátósok a bértámogatást

Magyar Nemzet: Előre megkapják a vendéglátósok a bértámogatást

Üres étterem – Bár állott, most székhalom. (Fotó: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány változtat a vendéglátóiparban és a turizmusban érdekelt vállalkozók megsegítése érdekében – írja a Magyar Nemzet.

A cikk szerint az állami segítséget a jövőben nem az igényléssel érintett hónapot követően, azaz utófinanszírozással teljesítik, hanem a pályázók helyzetének könnyítése érdekében már az aktuális hónap elején megérkezik a cégekhez a munkavállalók bértámogatása. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozások előre hozzájutnak a pénzhez. Az elszámolási rendszer pedig úgy változik, hogy a bérek kifizetését, illetve a dolgozó megtartását az érintett hónapot követően ellenőrzik. 

A lépés a vendéglátóhelyeken kívül a szállodák és a fitnesztermek üzemeltetőit is érinti.

Korábban több vendéglátós is kifogásolta, hogy miután nem lehetnek nyitva a hagyományos értelemben – csak elvitelre szolgálhatnak ki –, sokan nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Ráadásul a kormány által korábban meghirdetett bértámogatás is sok esetben jelentősen csúszik. Még a kormánylap is elismerte, hogy az érintettek leginkább azt kifogásolták, még januárban sem érkezett meg a novemberi bérek mellé járó állami támogatás. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón már ígéretet tett rá, hogy gyorsítanak a folyamaton.

A szektorban többen is arra készültek, hogy a szabályok ellenére február elsején kinyitnak. Egy kormányrendelet azonban jelentősen megszigorította az ezért járó büntetést, így az érintettek sorban álltak el a szándékuktól. Mindenesetre vasárnap és hétfőn is a Hősök terén tüntettek.