Mao-szobor a Fudan Egyetem budapesti kampuszán – Rosszul sült el a vicc

Mao-szobor a Fudan Egyetem budapesti kampuszán – Rosszul sült el a vicc

Mao Ce-tung kikiáltja a Kínai Népköztársaságot 1949. október 1-jén (Forrás: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány napja Csepeli György szociálpszichológus, egyetemi tanár a következő szövegű – azóta már törölt –posztot osztotta meg a saját Facebook-oldalán egy Mao Ce-tung szobor kíséretében: „Párkányi Raab Péter Kossuth-díjas szobrászművész készíti Mao Ce-tung szobrát, melyet a Fudan Egyetem budapesti campusán állítanak fel.” Ezt a posztot rövid idő alatt ezernyolcszáz ember osztotta meg.

Megkérdeztük a Budakeszin élő szobrászművészt, kapott-e a közelmúltban felkérést egy budapesti egyetem kampuszán vagy épületében felállítani tervezett szobor elkészítésére? Ha igen, mely egyetemről van szó, kit ábrázol a szobor és ki a megrendelő?

Párkányi a válaszában először megköszönte, hogy megkérdeztük: „pályafutásom alatt eddig Ön az első, így ezidáig az egyetlen újságíró, aki egy fals információnak tűnő hírt nem osztott meg. Ezzel szemben felkereste az ügyben leginkább érintett személyt, engem, és megkérdezett a hír valóságtartalmáról” – irta. A konkrét kérdésünkre is válaszolt: „nem kaptam felkérést semelyik egyetem kampuszán/épületében felállítani tervezett szobor elkészítésére, semmilyen személytől.”

A szobrászművész a saját Facebook-oldalára is kitett egy cáfolatot az alábbi szöveggel:

„Kedves barátaim, ismerőseim!

A napokban egy elképesztő álhír kezdett elterjedni a neten, mely szerint egy Mao Ce-tung szobrot fogok készíteni az épülő kínai egyetemre. Ezt ismét a liberálbolsevik oldal hazudja. Természetesen nem igaz! Mint mindig, most is hazudnak!

Ellenben valóban dolgozom egy nagyon izgalmas, szép megbízáson. Az Örömút 14 állomását mintázom Péliföldszentkeresztre, országosan ismert búcsújáró helyre.

Pár nappal ezelőtt a Kossuth Rádióban adtam egy interjút, melyben rákérdeztek a folyamatban lévő munkáimra. Itt elhangzott, hogy jelenleg egy megbízásom van, az Örömút.

Igen sötét gazembernek kell lennie annak, aki ezt a két témát összekeveri.

Most sincs csodálkozás, meglepődés, csak szomorúság.

Tavasszal viszont, amikor átadjuk az Örömutat, öröm lesz!!

Várunk benneteket szeretettel!”

Természetesen megkérdeztük Csepeli Györgyöt is arról, honnan származott a megosztott információ, és amennyiben hamis az hír, tervez-e bocsánatot kérni az érintettől. Arról is érdeklődtünk, egyetemi tanárként van-e felelőssége az általa megosztott tartalmak hitelességével kapcsolatban?

A professzor rövid választ küldött: „vicc volt, de levettem. A felelősség azoké, akik a kínai egyetemet a nyakunkra szabadítják!”