Már csaknem 10 ezer tesztet végeztetett el a főváros

Már csaknem 10 ezer tesztet végeztetett el a főváros

A budapesti Corvin Plaza mögötti sétálóutca - visszatér az élet. Fotót: Lukács Csaba

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Extra összeg a hajléktalan-ellátásban dolgozóknak, könnyítések a fővárostól helyiséget bérlő kisvállalkozásoknak – egyebek mellett ezeket javasolja a főváros vezetése. Egy városházi háttérbeszélgetésen az is kiderült, hogy eddig 8500-nál is több PCR tesztet végeztek el budapesti intézményékben, a fertőzöttek számában az utóbbi hetekben pedig már ők is csökkenést tapasztalnak.

Újabb könnyítést kaphatnak a fővárostól különféle helyiségeket bérlő vállalkozások, amelyek a kijárási korlátozások miatt forgalmuk egy- vagy jelentős részét elveszítették. Azt már korábban, a járvány kezdetén bejelentette Karácsony Gergely főpolgármester, hogy a bajba kerültek a bérleti díj fizetésére június 30-ig haladékot kaptak. Most pedig az a főváros vezetésének javaslata, hogy a civil szervezetek, a mikro- és kisvállalkozások a bérleti díjból 25 százalékos kedvezményt kapjanak. Emellett még arra is lehetőségüket teremtenének, hogy részletfizetéssel éljenek.

Azt is javasolja a Karácsony Gergely vezette főváros, hogy a hajléktalanellátásban dolgozók – hasonlóan az idősotthonok gondozóihoz – átlagosan bruttó 100 ezer forintos kapjanak. Ez egyébként nagyjából négyszáz embert érint. Amennyiben a döntés erről megszületik, a pénz már júniusban az érintettekhez kerülhet.

A háttérbeszélgetésen kiderült az is, hogy a főváros már 8577 PCR tesztet végeztetett el az idősotthonokban és a hajléktalanellátásában, a vizsgálatok 1,5 százaléka mutatott ki a fertőzést. Ők is érzik azonban a járvány enyhülését, hiszen májusban már az elvégzett tesztek 0,3 százaléka lett pozitív.

A kerületek számára további 5 ezer tesztet szereztek be és lakosságarányosan kérhettek abból a városrészek. Már ezekből is több száz vizsgálatot elvégeztek, itt egyelőre nem ismertek az eredmények.

Budapest vezetése egyébként további 5 ezer PCR tesztet is vásárolt már, ezeket egyelőre nem használják fel. Készülnek ugyanis arra – a virológus szakemberek és orvosok előrejelzései alapján –, hogy ősszel a járvány újabb hullámával kell szembenézni. Hasonlóan raktároznak védőfelszerelésekből is.