Medián: Jön föl az ellenzék, de ma még a Fidesz nyerne

Medián: Jön föl az ellenzék, de ma még a Fidesz nyerne

Orbán Viktor a 2018. április 8-ai választás napján (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A februári 39 százalékkal szemben áprilisban a megkérdezettek 40 százaléka szavazna a kormánypártokra, ha most lennének a választások – írja a Telex, a hvg.hu cikkére hivatkozva.

A Medián felmérésének másik újdonsága, hogy két hónap alatt 30-ról 36 százalékra nőtt az ellenzéki összefogásra szavazók aránya. Ezzel párhuzamosan csökkent a Kétfarkú Kutya Párttal és a Mi Hazánk Mozgalommal szimpatizálók száma, és a bizonytalanok is kevesebben voltak áprilisban, mint februárban.

A településnagyság szerint igencsak szóródnak az adatok. Amíg a fővárosban és a megyei jogú városokban az ellenzéki szavazók vannak többségben, addig az egyéb városokban és a kistelepüléseken kormánypártok fölénye mutatható ki. 

Az adatokból az is kiolvasható, hogy minél idősebb valaki, annál is inkább hajlandó a kormánypártokra szavazni, miközben a fiatalok nem kérnek a Fideszből.  

Az iskolai végzettség szerint is két ellentétes táborról beszélhetünk: a nyolc osztályt vagy szakmunkásképzőt végzettek között a Fidesz tartol, míg a főiskolát, egyetemet végzettek között az ellenzék a nyerő.