Megint mérgező anyag szivárog a Dunába Óbudánál

Megint mérgező anyag szivárog a Dunába Óbudánál

Mintákat vesznek az egykori gázgyár melletti Duna-parton (Fotó: Greenpeace /Dörgő Zsuzsi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra szivárogni kezdett az egykori óbudai gázgyár szennyezett talajvize a Dunába az alacsony vízállás miatt – derül ki a Greenpeace Magyarország közleményéből. Ez extrém alacsony vízállás esetén meg szokott történni, így volt 2018-ban és legutóbb 2022-ben is. Ezért érezhető szúrós, büdös szag a budai Duna-parton, az újpesti vasúti hídtól délre, körülbelül az Óbudai-sziget északi csúcsánál.

Csütörtökön a helyszínen tiltakozott a Greenpeace a Dunát érő szennyezés ellen. A szervezet szakértői – mint írják – öt év után ismét mintát vettek a bűzlő anyagból, hogy még részletesebb vizsgálatnak vessék alá, mint korábban. A szervezet korábbi mérései rendkívül magas szennyezést mutattak ki a rákkeltő naftalinokból, valamint a mérgező policiklusos aromás szénhidrogénekből (PAH) és a rákkeltő benzolból.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője szerint a mintákban talált veszélyes, rákkeltő anyagok közvetlen veszélyt inkább azokra jelentenek, akik az alacsony vízszintállásnál közvetlenül érintkeznek a csurgalékvízzel vagy beszívják az azokból képződött gázokat. A szennyezés veszélye főleg állatokat (halakat, madarakat, kutyákat) érinthet, esetleg az arrafelé horgászó, sétáló embereket. A Greenpeace szerint a szennyeződés a folyóba kerülve ugyan felhígul, de bizonyos mennyiségben, az alacsony vízállásnál kevésbé hatékony parti szűrésű kutakon keresztül akár az ivóvízbe is bekerülhet. A Fővárosi Vízművek korábbi vizsgálati eredményei szerint viszont a szolgáltatott ivóvíz minőségére nincs hatással az alacsony dunai vízállásnál a folyóba szivárgó gázgyári szennyeződés.

Címkék: Greenpeace, Óbuda