Merkely: Be kell tiltani az éjszakai bulikat, és vissza kell hozni az idősek vásárlási idősávját

Merkely: Be kell tiltani az éjszakai bulikat, és vissza kell hozni az idősek vásárlási idősávját

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén. MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Semmelweis Egyetem rektora az Inforádióban beszélt a koronavírus-járvány második hullámáról. Újra kifejtette, hogy véleménye szerint főként a Horvátországból hazatérők hurcolták be újra a vírust Magyarországra – számol be a Hvg.

Jelenleg a fertőzés a fiatalok között, a közösségi terekben, közösségekben terjed. Bár jelenleg a baj kisebb, mint tavasszal volt (a fiatalok érintettsége miatt), de a fenyegetés nagy a rektor szerint.

Viszont ha az idősek is fertőződni kezdenek a fiatal ismerőseiktől, akkor a halálozás is nőhet. A vírus valószínűleg ugyanaz, mint tavasszal volt, így a veszélyessége is ugyanolyan. Merkely Béla szerint elképzelhető ugyan, hogy veszített veszélyességéből, de erről csak később lehet majd biztosat mondani.

A rektor a következő intézkedéseket tartaná kívánatosnak a járvány megfékezése, lassítása érdekében:

  • a magas rizikójú emberek (például a tanárok) állami szűrése;
  • az idősek vásárlási idősávjának visszahozatala;
  • minden zárt helyen kötelező maszkviselés;
  • az éjszakai táncos összejövetelek betiltása.