Nem csitul a vita a hódmezővásárhelyi buszjárat leállítása körül

Nem csitul a vita a hódmezővásárhelyi buszjárat leállítása körül

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere (Fotó: Malatinszky Dávid/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Túl népszerűek voltak, ezért a Fidesz nem tűrhette tovább – írta Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) hódmezővásárhelyi polgármester közösségi oldalán az alig három napig működő ingyenes óránkénti buszjáratok minapi ellehetetlenülése kapcsán.

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal ugyanis szerdán három hónapra felfüggesztette a március elsejétől helyi buszszolgáltatást nyújtó Jovány Busz Kft. működését. A kormányhivatal sajtószolgálata arról tájékoztatta az MTI-t, hogy két autóbusz is a megfelelő hatósági engedély nélkül végzett menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást Hódmezővásárhelyen.

A közlemény szerint a kormányhivatal a Jovány Busz Kft. két autóbuszának honosítási eljárása során nem látta el azokat a „közforgalmú személyszállításra alkalmas” bejegyzéssel, mivel a cég nem terjesztett elő erre irányuló kérelmet. A buszok így menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást nem végezhetnek, hiszen – a kérelem hiányában – az ehhez szükséges műszaki alkalmasságukat egyáltalán nem vizsgálta az engedélyező hatóság. A menetrend szerinti személyszállításhoz a buszoknak fokozott utasbiztonsági és műszaki előírásoknak kell megfelelniük, emellett megfelelő felelősségbiztosítással is rendelkezniük kell – taglalják a közleményben.

A kormányhivatal Máki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) hódmezővásárhelyi polgármesternek hétfőn, a közösségi médiában közzétett videójából észlelte, hogy a hiányzó engedély ellenére az autóbuszokkal mégis végeznek menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást.

A kormányhivatal még ezen a napon helyszíni ellenőrzést végzett, és megállapította, hogy az ellenőrzött busszal személyszállítási szolgáltatást végeznek. A kormányhivatal a szabálytalanság miatt 100 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezte a Jovány Busz Kft.-t. A bírság ellenére a szolgáltató cég nem hagyott fel azoknak a járműveknek a használatával, amelyek nem rendelkeznek szükséges engedéllyel. Kedden erről a kormányhivatal újabb helyszíni ellenőrzésén ismételten meggyőződött. A folyamatos jogsértésre, valamint az utasbiztonságra tekintettel a kormányhivatal az újabb 100 ezer forintos közigazgatási bírság kiszabása mellett három hónapra felfüggesztette a Jovány Busz Kft. működését – olvasható a közleményben.

Márki-Zay Péter szerint azonban minden figyelmeztetés nélkül vonták be a vállalkozó működési engedélyét. A polgármester azt is kifogásolta, hogy ha két busznál problémát találtak, akkor sem kellett volna az egész cég működését ellehetetleníteni, hat buszt kivonva a közszolgáltatásból. Sajtótájékoztatóján bemutatta az egyik kérdéses jármű forgalmi engedélyét is, melyben szerepel ez a követelmény – írja a Népszava

A Hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal is közleményt adott ki ez ügyben, eszerint „politikai ellehetetlenítésre utal, hogy a Jovány Busz Kft 18.47-kor kapta meg elektronikusan az egyébként csak 16 óráig dolgozó Hivatal tíz oldalas határozatát, ami a helyi kormánypárti hírportálon 18.53-kor már komplett cikk formájában meg is jelent”.

A Fidesz helyi szervezete pedig a hírt úgy tálalta, hogy a polgármester ,,rosszul sikerült korrupciós ügye miatt most sokmilliós kár éri a várost” és ,,az engedélyek nélkül utasokat szállító buszos vállalkozó felelőtlensége miatt” az iskolabusz szolgáltatás is veszélybe került – írta meg a Hódpress.

Az ügy előzménye, hogy Márki-Zay Péter a hódmezővásárhelyi közgyűlés véleményét kikérve tavaly decemberben döntött a helyi buszközlekedés átszervezéséről. A helyi járatot addig a Volánbusz Zrt. biztosította, ami összesen 50 millió forintjába került a városnak, illetve 50 millió forint állami normatívát is fizettek a cégnek. A jegyértékesítésből 10 millió forint bevétele származott a városnak. A kihasználatlan járatok útvonalát felülvizsgálva új tendert írtak ki, a legkedvezőbb – mintegy 90 millió forintos – ajánlatot Jovány Gyula cége, a Jovány Busz Kft. nyújtotta be.

A Jovány Busz két hétig ingyenesen szállította (volna) az utasokat az induláshoz kötődő akció keretében. A járatokat minden olyan helyi lakos ingyen vehette eddig igénybe, aki rendelkezett úgynevezett városkártyával, amelynek a díja évi kétezer forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 50 százalékos kedvezménnyel. A polgármester szerint a munkaidőhöz igazított járatok kivonása miatt évi 54 ezer forintnyi utazási megtakarítást vesz el a dolgozóktól a Fidesz, illetve 130 gyerek iskolába jutása is ellehetetlenült.

A kissé szövevényes buszügy hátterének megértéséhez nyújthat segítséget Szabó János, a polgármester tanácsadójának Facebook-posztja, amely itt érhető el.

A SZOLGÁLTATÓ ÁLLAM HÓDMEZŐVÁSÁRHELYEN, AVAGY KIS JOVÁNYBUSZ-KRONOLÓGIA

A Vásárhely kártyával ingyenes autóbuszos...

Közzétette: Szabó János – 2021. március 4., csütörtök