Nem titkolható tovább, mennyit kaszált Tiborcz István Elios Zrt.-je a lámpabizniszen

Nem titkolható tovább, mennyit kaszált Tiborcz István Elios Zrt.-je a lámpabizniszen

Tiborcz István és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jogszerűtlenül tagadta meg a gyáli önkormányzat az Elios Innovatív Energetikai Zrt.-vel kötött szerződés jelentős részének kiadását – mondta ki az ügyben eljáró Budakörnyéki Járásbíróság. Az Index azt követően számolt be erről, hogy a Transparency International (TI) Magyarország megnyerte az ügyben indított adatigénylési pert. A döntés értelmében nem tekinthető üzleti titoknak a világítás-korszerűsítési megbízások ellenértéke, árképzésre és az állami vagyon hasznosításával kapcsolatban felmerülő semmilyen egyéb adat sem. A lap szerint az ítélet az Elios-szal szerződő más önkormányzatok adatkiadási gyakorlatában is fejleményeket hozhatnak.

Az elsőfokú ítélet után Gyál már ki is adta az adatokat, így kiderült, hogy a város 2015-ben kötött kivitelezési szerződést az Elios Zrt.-vel 193,6 millió forint értékben. A cég akkoriban Tiborcz István érdekeltségébe tartozott, és úgy kapta meg a megbízást, hogy drágább ajánlatot adott. Úgy sikerült nyernie, hogy a közbeszerzésen elinduló másik ajánlattevőt kizárták az eljárásból. A lap megjegyzi: ugyanezt a céget egy rakás másik városban is kizárták az Elios-szal szembeni versenyből. 

Mint az Index felidézi, Tiborczék el is végezték a munkát, aminek eredményeként Gyál szinte sötétbe borult. 2017. októberében legalábbis az RTL Híradója arról számolt be egy riportban, hogy a közvilágítás korszerűsítése óta a város egyes részein sötét van, és a helyi civilek, az Eleven Gyál által megrendelt fénymérés is azt igazolta, hogy nem megfelelő a LED-es közvilágítás fénye. Azóta ezt civilek igyekeztek javítani, miközben az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) az Elios által elnyert több más közvilágítási megbízással együtt a gyálit is alaposan megvizsgálta, és 2017 októberében elküldte a település polgármesterének az észrevételeit. Az önkormányzat szerint a gyáli beruházással nem volt és nem is lehetett semmiféle gond, sőt rengeteget megtakarítottak a korszerűsítéssel.

Rajtaütésszerű ellenőrzést tartott az Eliosnál az Európai Bizottság | Magyar Hang

Öt magyarországi céghez, köztük a korábban Tiborcz Istvánhoz köthető Elioshoz vonult ki meglepetésszerű ellenőrzést tartani az Európai Bizottság március közepén, egy vizsgálat részeként - tudta meg az Index egymástól független forrásokból. Összehangolt ellenőrzés volt: ugyanazon a napon, ugyanabban az időpontban jelentek meg az érintett vállalatoknál, lefoglalták az elektronikus eszközöket és átfésülték az adathordozókat.

A mostani ítéletből derült ki az is, hogy az Elios üzleti titoknak minősítette a szerződés jelentés részét, amivel gyakorlatilag megtiltotta az adatok nyilvánosságra hozatalát. De a Budakörnyéki Járásbíróság most felülírta a titkosítást, egyben megállapította, hogy a titkosítási eljárás önkényes volt, és meg nem engedett valós indokok nélkül korlátozta a közpénzekre vonatkozó közérdekű adatok Alaptörvényben foglalt megismerésének a jogát.

Az Index szerint  az ítélet precedensértékű, mivel kiemeli, hogy „az állami vagyon hasznosítása, az azzal kapcsolatos bármilyen jog megszerzése körében az ellenérték megismerhetősége kiemelt közérdek, és ugyanilyen közérdek azoknak a feltételeknek a megismerhetősége, amelyek kétségtelenül az ellenérték, az állami vagyon hasznosításából befolyó összeg kialakításakor feltételként kerülnek meghatározásra”.