Nemet mondott a vármegyékre az MTVA Ön is tudja? vetélkedője

Nemet mondott a vármegyékre az MTVA Ön is tudja? vetélkedője

Az M5 műveltségi vetélkedőjében továbbra is megyére kérdeznek

Fotó: mediaklikk.hu; képernyőfotó

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha január 1-jétől vármegyéknek hívják a megyéket, az állami televízió napi kvízműsorában továbbra is a megyét használják – derült ki az „Ön is tudja?” című vetélkedőből a minap.

Ez az állami médiaszolgáltató M5 csatornáján koraeste futó kvízműsor. A játékosoknak telefonon tesznek fel kérdéseket, amelyet játék közben a televízió képernyőjén láthatnak. 10 kérdésre lehet válaszolni kisebb nyereményekért. Ismertetőjegye továbbá a műveltségi vetélkedőnek, hogy rendre előfordul benne a kínos csend, mivel a játékosok egy része vélelmezhetően a Google internetes keresőjét hívja segítségül a megfejtésekhez.

A betelefonálós játékban 2023. január 13-án, pénteken azt kérdezték az egyik versenyzőtől: „Melyik megyében található Rákóczifalva?” (a Médiaklikken elérhető videóban 9.30-tól látható).

A válaszlehetőségek között is kivétel nélkül megyék szerepeltek, nem vármegyék:
– Vas megyében
– Pest megyében
– Bács-Kiskun megyében
– Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Ha a megfogalmazásban rejlő „hiba” fel is tűnt a műsort vezető Hábermann Líviának, a színésznő megakadás nélkül olvasta fel a kérdést úgy, ahogyan a feliratban szerepelt. A válaszoló játékos sem reagált erre, aki különben helyes választ adott: Jász-Nagykun-Szolnok megyét jelölte meg.

Jeszenszky Gézát törölték a történelemből?

Az Ön is tudja? című műsorban korábban akadt már ennél kínosabb hiba is. Egy alkalommal például a helyes válasz – aki a kormánnyal kritikus Jeszenszky Géza lett volna – még csak nem is szerepelt a felkínált lehetőségek között. Ez az eset tavaly augusztus 22-én történt. Noha a felvételt már törölték az MTVA mediaklikk.hu oldaláról, akkor az adásból sikerült kifényképeznünk a kérdést.

Azt kérdezték: „Ki volt Magyarország külügyminisztere a szovjet katonák 1991-es kivonulása idején?”

A négy válaszlehetőség pedig az alábbi volt:
– Antall József
– Horn Gyula
– id. Lázár János
– Medgyessy Péter

Az utolsó szovjet katona 1991. június 16-án hagyta el Magyarországot. Ekkor az Antall-kormány külügyminisztere az MDF-es Jeszenszky Géza volt, aki viszont nem szerepelt a válaszlehetőségek között. 1990. május 23-tól vezetette a külügyi tárcát, más nem is töltötte be ezt a tisztséget abban a kormányban. A korábbi tárcavezető később, Orbán Viktor miniszterelnökségei idején diplomatának állt: 1998 és 2002 között washingtoni, majd 2011 és 2014 között oslói nagykövetként szolgált. Az, hogy az állami televízió kihagyta a válaszlehetőségek közül, azért pikáns, mert Jezsenszky Géza az oslói kiküldetése után az Orbán-kormány kritikusává vált.

A szovjet csapatok kivonásának elérésében ugyanakkor Németh Miklós kormányában külügyminiszterként dolgozó Horn Gyula is közreműködött. 1990 márciusában a kormány részéről ő írta alá Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszterrel a megállapodást a szovjet hadsereg Magyarország területéről való kivonásáról.

Az M5 csatorna vetélkedőjében a műsorvezető a négy válaszlehetőség felolvasása után megakadt, ám ezúttal is pontosítás nélkül ment tovább az adás. A játékos egyébként Horn Gyulát jelölte meg, amelyet a műsorvezető elfogadott helyes válaszként.