Operatív törzs: December végén indulhat az egészségügyi dolgozók oltása

Operatív törzs: December végén indulhat az egészségügyi dolgozók oltása

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2020. november 27-én (Fotó: Koronavírus tájékoztató oldal/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már december végén elkezdődhet az egészségügyi dolgozók Pfizer-vakcinákkal való oltása a kijelölt oltópontokon Magyarországon – mondta a szokásos napi adatismertetés után az operatív törzs nevében megszólaló Galgóczi Ágnes a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület csütörtöki online sajtótájékoztatóján (ahol ismét nem volt jelen Müller Cecília országos tiszti főorvos).

A Nemzeti Egészségügyi Központ osztályvezetője hozzátette, Magyarország felkészült a vakcinák fogadására. Jelezte, hogy a Pfizer-vakcinák mellett 17,5 millió adag más, nyugati vakcinát – AstraZeneca, Janssen, CureVac és Moderna – is lekötött a kormány. A gyógyszerészeti hatóság emellett vizsgálja az orosz és a kínai vakcina felhasználási lehetőségeit is.

Galgóczi Ágnes újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kórházakban továbbra is érvényben van a látogatási tilalom, a kórházak ugyanakkor a haldoklókhoz és szülő nőkhöz kötelesek a hozzátartozókat beengedni – írja az MTI.

A Hír TV arról kérdezte az osztályvezetőt, bemehet-e egy országgyűlési képviselő látogatni a kórházba. A kormánypárti csatorna alighanem Hadházy Ákos független képviselőre gondolt, aki hiába próbált meg bejutni a szekszárdi kórházba. Galgóczi Ágnes a kérdésre azt mondta, csak a végstádiumú beteg, valamint szülő hozzátartozója lehet bent a kórházban. 

Arra a kérdésre, hogy mennyi időnek kell eltelnie az influenza elleni és a koronavírus elleni védőoltás beadása között, alkalmazható-e a kettő együtt, valamint igaz-e, hogy bizonyos előrehaladottabb stádiumú alapbetegségek esetén nem ajánlott a vakcina, azt közölte: minden egyes oltóanyag egyedi engedélyt kap, a készítmény nyilvánossá váló alkalmazási előiratában minden, a vakcina felhasználásával kapcsolatos adat megismerhető lesz.

Galgóczi Ágnes azt is hangoztatta, hogy akinek a koronavírustesztje pozitív eredményt mutat, annak ezt jeleznie kell a háziorvosánál.

Az ORFK szóvivője Gál Kristóf arról beszélt, 311 emberrel szemben intézkedtek az elmúlt 24 órában, mert megsértették a kijárási tilalmat. Emellett lecsaptak pár kutyasétáltatóra is, akik nem tartották be az 500 méteres távolságot.