Politikai döntést emleget az Erdogan testőrei által bántalmazott férfi

Politikai döntést emleget az Erdogan testőrei által bántalmazott férfi

Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan Budapesten 2023. augusztus 20-án.

Fotó: Facebook / Orbán Viktor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Erőszak és atrocitás egyedül engem ért, nem a török elnököt” – mondta a Hvg.hu-nak Bán Tamás, akit még augusztus 20-án Recep Tayyip Erdogan emberei bántalmaztak, miután ő bemutatott az út túloldaláról a török elnöknek Budapesten, ám az ügyében a rendőrség a minap elutasította a feljelentést, mondván: a tüntetőt megverő törökök viselkedése nem volt kihívóan közösségellenes, és nem értelmezhető az általánosan elfogadott társadalmi normákkal és az együttélés szabályaival történő nyílt szembehelyezkedésként sem.

A rendőrségre úgy került az ügy, hogy nem Bán tett feljelentést sértettként, hanem az MSZP-s Tóth Bertalan képviselő írásbeli kérdését értékelte akként Polt Péter legfőbb ügyész, és a rendőrségre küldte. A nyomozók pedig arra jutottak, hogy ami történt, nem olyan súlyos, hogy közvádas bűncselekménynek, garázdaságnak számítana, legfeljebb a könnyű testi sértés gyanúját veti fel, emiatt viszont csak vétségnek számít, ezért csak magánvádas eljárásban lehetne eljárni.

A feljelentést elutasító döntés ellen Tóth Bertalan nem nyújthat be panaszt, mivel nem ő a sértett, csak a megvert férfi indíthatna magánvádas eljárást. A Hvg.hu kérdésére, hogy ezt megteszi-e, Bán Tamás azt válaszolta: gondolkodik rajta, még nem döntötte el. Szerinte ami eddig történt „az nem érdemi vizsgálat volt, a feljelenés elutasítása pedig politikai döntés”. Felhívta a figyelmet arra: senki, a mostani rendőrségi határozat sem cáfolta, amit állított, vagyis a bántalmazás megtörténtét.

„Engem továbbra sem keresett senki, de látom, vergődnek a hatóságok” – mondta Bán, hozzátéve: nehéz lehet a nagy magyar szuverenitásban kezelni azt, hogy ő az utca túloldaláról bemutatott Erdogannak, akinek a közelébe sem került, mégis lerohanták az emberei, akik a rendőrségi határozat szerint is a török elnök kíséretéhez tartoztak és személyvédelmi feladatokat láttak el. Gulyás Gergely miniszter a szerdai kormányinfón azt mondta, az intézkedés arányosságát a magyar rendőri gyakorlat alapján valóban lehet vitatni.

Címkék: rendőrség, Erdogan