A fideszeseken kívül már mindenki úgy gondolja, hogy a kormány csökkenthetné a rezsiárakat

A fideszeseken kívül már mindenki úgy gondolja, hogy a kormány csökkenthetné a rezsiárakat

Jelentősen drágul a gáz (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A januári 19, illetve a májusi 34 százalék után júniusban már a Fidesz-KDNP-szavazók 36 százaléka látta úgy, hogy az energiaárak miatt az Orbán-kabinetet is terhelheti felelősség – derül ki a Publicus Intézet friss, június 4. és 7. között, a Népszava számára készített felméréséből.

A felvetést elutasító kormánypártiak aránya közben a januári 69 százalékról mostanra 60 százalékig csökkent. Az ellenzékieknek viszont a januári 93 után ma már 98 százaléka osztja ezt az álláspontot. Igaz, a politikailag bizonytalanok esetén az arány a májusi 83 százalékról 81 százalékra apadt, a felvetést elutasítók aránya pedig körükben 7-ről 13 százalékra nőtt.

A brüsszeli szankciókat májusig egyre kevesebb fideszes okolta a megemelt energiaárakért, ám az arány körükben júniusra 87 százalékig ugrott. Az ellenzékiek és a bizonytalanok közben egyre kevésbé hiszik el ezt az értelmezést. Oroszországot is egyre kevesebben tartják felelősnek a megemelt rezsiért. Arányuk az ellenzékiek körében csökkent a legnagyobb mértékben – 68-ról 58 százalékra –, illetve a bizonytalanok két százalékkal még a 48 százaléknyi Fidesz-KDNP-szavazónál is kisebb arányban osztják ezt a nézetet.

Arra a kérdésre, hogy az Orbán-kormány csökkenthetné-e a lakossági piaci energiaárakat, a Fidesz-KDNP-tábor szintén a zavar jeleit mutatja – állapítja meg a jelentés. Míg májusban, fokozatos emelkedést követően, a kormányszavazók fele már igennel felelt a kérdésre, addig arányuk júniusban 43 százalékra zuhant és öt százalékponttal a nemet válaszolók aránya is 42 százalékra nőtt, amiként körükben a bizonytalanok aránya is bővült. Az ellenzékiek és a bizonytalanok egyre elsöprőbb aránya, 85, illetve 80 százaléka viszont osztja ezt a véleményt. (A 24.hu hétfőn írta meg, hogy már csaknem annyiért kapja az ország a gázt, mint amennyi a lakossági, támogatott ár, a következő hónapban pedig gyakorlatilag eléri azt. A kormány ennek ellenére hétszeres piaci árat számol és kommunikál – a szerk.)

Azon háztartások között, amelyek energiafogyasztása már átlépte a megemelt rezsiszintet, júniusban, a májusi 57 százalékról, hét százalékkal, 61 százalékra ugrott azok aránya, akik bevallása szerint a számlák kifizetése anyagi nehézségekbe ütközik. Ennek megfelelően a kérdésre nemmel felelők aránya 41-ről 35 százalékra apadt. Ám míg a Fidesz-KDNP-híveknek csak kisebb, 42 százalékos hányada érzi nehéznek a rezsi kifizetését, addig az ellenzékiek körében 65 százalék az arány, a politikailag bizonytalanoknál pedig 72.

 Júniusra a májusi 40 ezerről 33 ezer forintra csökkent az összes megkérdezett háztartás által havonta áramra és gázra költött átlagszámla. Azok körében viszont, ahol a fogyasztás átlépte a rezsicsökkentett mértéket, a havi átlagrezsi júniusban már 54 ezer forintot tett ki.