Rusvai szerint az omikron februárra hozhatja el az ötödik hullámot

Rusvai szerint az omikron februárra hozhatja el az ötödik hullámot

Rusvai Miklós virológus (Forrás: Hír Tv / Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rusvai Miklós az ATV Híradójában arról beszélt, az omikron biztosan eléri Magyarországot, sőt ez okozza majd az ötödik hullámot, melynek kezdetét a jövő év első hónapjaira datálja.

A vírusszakértő, állatorvos úgy véli, az omikron az eddigi csúcstartó, hiszen több mutációja van, mint eddig bármelyik vírusváltozatnak, és valószínűleg tulajdonságai is mások, mint a korábban megismertekének. Többet azonban majd csak 1-2 héten belül, a hivatalos vizsgálatok után lehet tudni.

Mint megjegyezte: az omikron által okozott fertőzések nagy többsége az Egyenlítőtől délre terjed, ahol a lakosság sokkal fiatalabb, mint Európában. Szerinte ezért a vírus ottani megbetegítőképességét összehasonlítani azzal, hogy ennek alapján mi várható Európában, ahol eleve sokkal öregebb a társadalom, nem lehet.

Abban viszont szerinte biztosak lehetünk, hogy a variáns elér minket, és beindítja az ötödik hullámot. A szakértő ezek szerint nem ért egyet Orbán Viktorral, aki szokásos péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, neki úgy tűnik, hogy az első egy-két nap ijedtsége nagyobb volt az új variáns, vagyis az omikron esetében, mint amit veszélyességében jelent. 

Ami a negyedik hullámot illeti, Rusvai szerint túl vagyunk a tetőzésen. A halottak száma tekintetébe a következő napokban várható tetőzés, ami azt jelenti, hogy még a jövő héten is magas lesz az áldozatok száma, de szerinte december első 10 napjában az esetszámok (halálesetek, fertőzöttek, kórházban ápoltak, lélegzettőgépen fekvők) csökkenésnek indulnak, majd a járványgörbe lassan ellaposodik.