Nyitott kérdés a pedagógusok átvezényelhetősége

Nyitott kérdés a pedagógusok átvezényelhetősége

Matricákkal is tiltakoztak a státusztörvény ellen (Fotó: R. Kiss Kornélia / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Száz százalékban egyetértek Balog Zoltánnal – felelte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón arra a kérdésre, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint az Orbán-kormány egykori minisztere – ma már református püspök – is aláírta azt a levelet, amelyet a reformátusok fogalmaztak meg, és amelyben érdemi béremelést követeltek a tanároknak. Gulyás Gergely szerint is emelni kell a pedagógusok bérét, majd a szokásos kormányzati narratívát vette elő, és a magyar baloldalt hibáztatta: szerinte ha a baloldal nem akadályozná a Magyarországnak járó uniós források lehívását, akkor az emelések megvalósíthatók lennének.

A státusztörvény pedagógusok átirányítására vonatkozó részéről azt mondta a miniszter, hogy az továbbra is nyitott kérdés. Az utazás és az elrendelt időszak hosszában is lehetnek még változások, erről szó volt a szerdai kormányülésen is. A miniszter kijelentette, hogy az átirányítás nem cél, de ha mégis szükség lesz rá, akkor ennek meglesznek a törvényi korlátai.

Mint ismert, az Európai Bizottság sem elégedett a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslattal, és négy fontos pontban is módosítást sürgetnek Brüsszelből. A bizottság aggályát fejezte ki az átirányítással kapcsolatban is, miszerint a tanárokat akár 180 napra a munkáltatók kirendelhetik a járáson belül más intézménybe tanítani. A Népszava korábban azt írta, hogy a Bizottság azt szeretné, ha az áthelyezések elsősorban önkéntes alapon történnének, egyoldalú kijelölésre csak akkor kerüljön sor, ha önkéntes jelentkezés hiányában “a megfelelő minőségű oktatás” a hiánnyal küzdő intézményben nem lenne biztosítható.