Újra célkeresztben Bige László, a műtrágyakirály

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rájár a rúd az utóbbi időben az ötödik leggazdagabb magyarra: tavaly novemberben környezetszennyezés gyanúja miatt szállták meg a hatóságok a Csányi Sándor konkurenseként számon tartott Bige László szolnoki műtrágyagyárát, most pedig lényegében törvény készül ellene. Mint a Népszava piaci forrásokból megtudta, a kormány benyújtotta a „klímapolitikai" törvényjavaslatot, amelynek egyik pontja
megszüntetné azt a három éves szabályt, miszerint a vegyipari cégeknek az általuk vásárolt gáz után nem kell megfizetniük a stratégiai tárolási díjat. Ha a mondhatni, személyre szabott rendelkezés hatályba lép, több milliárd forinttal csökkentheti a Bige László érdekkörébe tartozó Nitrogénművek nyereségét. Jelenleg milliárdokat takarít meg a cég a tárolási díj visszaigénylésével, mivel évi félmilliárd köbméteres gázfogyasztásával az ország legnagyobb ipari felhasználója.

Tordai Bence, az ellenzéki Párbeszéd képviselője a javaslat múlt heti általános vitáján a kiegészítést úgy értelmezte, hogy a kormánynak útban van Bige László. „Ez a törvénymódosítás nem szól másról, mint hogy ezt az egyetlen érintettet megint jól megszorongassák pénzügyi, jogalkotási eszközökkel, és minél keményebb nyomás alá helyezzék annak érdekében, hogy ő is áron alul átadja a birodalmát valamely erre kijelölt Fidesz-közeli oligarchának" – fogalmazott az ellenzéki honatya.

Tóbiás József, az MSZP vezérszónoka pedig arra emlékeztetett, hogy három évvel ezelőtt a kormány, illetve a Fidesz-KDNP képviselői – az ellenzékkel karöltve – még kifejezetten támogatták, hogy a vegyiparnak ezt a díjat ne kelljen befizetnie.
Az előterjesztőt képviselő Kaderják Péter, az innovációs és technológiai tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára a feltételezést visszautasította.

A 100 leggazdagabb magyar toplistáján legutóbb az ötödik helyen végzett a műtrágyakirály, 220 milliárd forintra becsült cég- és magánvagyonnal. Bige László
– aki közel tíz éve összekülönbözött az Orbán-kormányhoz közel álló Csányi Sándor OTP-vezérrel – nem először kerül a hatóságok célkeresztjébe: tavaly novemberben a Bige Holding Kft. által működtetett szolnoki gyárat 300 rendőr szállta meg. A rajtaütés részletesebb indoklásával máig adósak a hatóságok, mindenesetre az elmúlt évek során számos jel utalt arra, hogy többen szeretnék, ha a milliárdos megválna százmilliárdos értékűre tett műtrágyagyárától. Emiatt többen feltételezik, hogy egy újabb oligarchaleszámolást láthatunk, amelynek egyik felvonása lehet a mostani törvényjavaslat.