Vidnyászky Attila: géppuskatűz jött a HÖK-től

Vidnyászky Attila: géppuskatűz jött a HÖK-től

A színművészeti chartája a Parlamenten (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, aki mostantól ellenőrizheti a Színház- és Filmművészeti Egyetemet is, interjút adott a Mandinernek. Az interjúban elmondta, hogy bár a néhány nappal ezelőtti találkozón egyetértettek az egyetem vezetésével abban, hogy a legfontosabb, hogy rendben elinduljon a tanév, most szerinte az egyetem önhatalmúlag döntött a tanév kezdetének elhalasztásáról.

Az új vezető szerint ő bővítené az egyetem kapacitásait, új tanárokat hozna be, és a diákok számát is növelné. Így szerinte olyan tanárok is lehetőséget kapnának az oktatásra, akiknek eddig nem volt kapcsolatuk az egyetemmel. A kritikusok e törekvést a színházi oktatás felhígításaként értékelik.

A korábbi ideológiai tartalmú kijelentéseiről elmondta, hogy „akkor lesz az egyetemen sokkal színesebb oktatás, ha abban sokféle gondolat, hit, metodika és világnézet helyet kap.” Csakhogy értékelése szerint az egyszeri, hallgatói önkormányzattal összehozott találkozót nem lehet párbeszédnek nevezni, mert amit kapott a hallgatóktól az csak „géppuskatűz volt a részükről, és ultimátumhalmaz”.

Az egyetem elfoglalásáról és fizikai lezárásáról azt mondta, hogy ez a változások beengedésétől való teljes elzárkózás jele. A tüntetéseket az ellenzék szalmaszálaként értékelte, amibe belekapaszkodhatnak, és amit politikai érdekeiknek megfelelően használhatnak.