Visszavonta az alsózsolcai akkufeldolgozó beruházója az engedélykérelmét

Visszavonta az alsózsolcai akkufeldolgozó beruházója az engedélykérelmét

A tervezett feldolgozó helyszíne (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszavonta a szlovén Andrada cég az alsózsolcai akkufeldolgozóra kért engedélykérelmét – ezt Csöbör Katalin, a térség fideszes országgyűlési képviselője jelentette be a Facebook oldalán. Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy teljesen feladták a terveiket, a kormánypárti politikus posztjából ugyanis az is kiderül, hogy a vállalat – megelőzve a hatóság esetleges ilyen irányú kérését – környezeti hatásvizsgálati eljárást indít.

A külföldi beruházó közben egy közleményt is kiadott, amelyben – a Portfolio.hu írása szerint – arról írnak, hogy komolyan veszik az akkumulátor-újrahasznosítási technológiák keltette lakossági aggodalmakat. A dokumentumok és a folyamat átláthatóságának biztosítása mellett folyamatosan egyeztetnek a település vezetőivel, civil szervezeteivel és a hatóságokkal, hogy a közelben élő emberek minden információt megkapjanak, így biztosak lehessenek abban, hogy a tervezett létesítmény semmiféle kockázatot nem jelent a biztonságukra és az egészségükre.

Tájékoztatásból eddig hiány volt. A Magyar Hang szeptember elején járt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, 5500 lelkes kisvárosban, ahol többen még csak nem is hallottak az akkor már napok óta bejelentett beruházási tervről. Sőt, a gyár létesítéséről – állításuk szerint – az önkormányzat és Alsózsolca polgármestere, Szilágyi László (független) sem tudott. Később tartottak ugyan egy lakossági fórumot, ahol a szlovén cég bemutatta terveiket, de amikor a lakosok tehettek fel kérdéseket, elszabadult a pokol. Ráadásul kiderült, hogy a polgármester sem támogatja az akkufeldolgozó létesítését arra hivatkozva, hogy a terület szigorúan védett vízbázison fekszik.

Ez utóbbival érveltek egyébként a helyi civilek is. F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke lapunknak korábban azt mondta, hogy a jelenlegi vízjogi törvények alapján ilyen típusú tevékenység ezen a sérülékeny vízbázison egyszerűen tilos.

Szijjártó Péter augusztus 29-én Szlovénáiban jelentette, hogy akkumulátor-újrahasznosító üzemet épít a szlovén Andrada-csoport Alsózsolcán. Ezt akkor tízmilliárd forintnyi értékével minden idők legnagyobb szlovén beruházásának nevezte Magyarországon. A cég az akkori tervek szerint évi tízezer tonna akkumulátort lett volna képes újrahasznosítani a településen, a kétszáz új munkahelyet teremtő projektet a kormány 4,7 milliárd forinttal támogatta volna.