Maximalizálja a felszolgálási díjat az éttermekben a Nemzetgazdasági Minisztérium, a tárca törvénymódosítást készített elő azért, hogy a felszolgálók minden esetben megkapják a borravalót. A minisztérium közleménye szerint a felszolgálási díj esetében kettős maximalizált rendszer jöhet létre: a magánszemélyek fogyasztása esetén maximum 15 százalék, céges rendezvényeknél pedig 20 százalék felszolgálási díjat határozhatnak meg.
Az NGM szerint a magánemberek fogyasztására vonatkozó 15 százalékos maximum mérték a kisebb forgalmú, jellemzően családi vendéglátó egységek versenypiaci helyzetének erősítéséhez járul hozzá. A felszolgálási díj alkalmazása továbbra sem kötelező, arról a vendéglátó üzletek üzemeltetői szabadon, saját belátásuk szerint dönthetnek, írják.
A jelenlegi szabályok szerint a borravalót csak akkor kaphatja meg a felszolgáló, ha azt a vendég a számlától külön, készpénzben adja át neki. Ha a számlával együtt vagy elektronikusan fizetik és a munkáltató osztja szét a dolgozók közt, akkor adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezért olyan jogszabálymódosítást dolgozott ki, amely minden esetben biztosítja, a fizetés módjától függetlenül a borravaló minden esetben adómentessé váljon, továbbá biztosítja, hogy azt a munkavállaló akkor is megkaphassa, ha a vendég azt elektronikusan, vagy azonnali átutalással fizeti.