Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Özönlenek az országba a vendégmunkások a magyar munkaerő képzetlensége miatt

Szerző: | 2020. március 03., 18:48 | Belföld, Gazdaság

A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A munkavállalási céllal tartózkodási engedélyért folyamodók száma év végére drasztikus mértékben megugrott – derült ki azokból az adatokból, melyeket az Mfor.hu kért ki az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságtól.

HIRDETÉS - AIP

A kétarcúság jellemző a magyar munkaerőpiacra: míg a keleti megyékben az országos átlagnál magasabb a munkanélküliség, az ország más részén – főként a nyugati megyékben és Közép-Magyarországon – a munkaerő hiánya okoz problémát.

A helyzetet nem lehet egyszerűen megoldani a munkaerő országon belüli mobilizációjával, ugyanis a piac kínálati oldalán megjelenő munkaerő szaktudása és képesítése már egyre kevésbé egyezik meg azzal, amit a cégek keresnek.

Az Mfor szerint kormány intézkedései a hazai munkaerőpiaci tartalék mozgósítására – mint például a nyugdíjasok visszaterelése a munkaerőpiacra, a közfoglalkoztatási programok szűkítése – nem voltak átütő erejűek.

Az adatokból ugyanis az látszik, hogy a cégeknek nincs más lehetőségük, mint harmadik országból behozni a szükséges munkaerőt. Erre pedig egyre többen, egyre nagyobb számban kényszerülnek. Mindez azt is jelenti, hogy a magyar munkaerőhiány mértéke egyre nagyobbá válik.

A tavalyi év utolsó négy hónapjában 157 százalékkal nőtt a munkavállalási céllal érkező külföldiek száma a 2019. augusztusával záródó időszakhoz képest – közölte a portál kérdésére az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF).

„A benyújtott kérelmek közül 78 021 esetben jelölték meg a tartózkodási engedély céljának a munkavállalást, közülük ukrán állampolgárságú személyek kérelmezték a legnagyobb számban ezt a típusú tartózkodásra jogosító okmányt, összesen 45 148 fő adott be ilyen kérelmet” – tájékoztatott az OIF.

A munkavállalási céllal érkezők számának lendületes növekedése 2017-ben kezdődött, akkor előző évhez képest majdnem a duplájára emelkedett a létszám, 14 500 után 24 500 nyújtottak be ilyen kérelmet a hatósághoz, 2018-ban még durvább emelkedés volt, majdnem 61 ezren akartak munkavállalás miatt itt tartózkodni.

Állampolgárságok szerinti lebontás alapján magasan az ukránok számára a legvonzóbb a magyar munkaerőpiac (képünkön a gödi Samsung gyár látható, ahol szintén rengeteg ukrán vendégmunkás dolgozik). Ugyan több évre visszamenőleges adatok nem állnak rendelkezésre, de tavaly augusztussal bezárólag a kérelmezők 59 százaléka (29 378 fő) volt ukrán állampolgárságú, év végére az arányuk csak minimálisan változott (57,8 százalék), a létszám azonban megugrott, 45 148-an voltak az OIF tájékoztatása szerint.

Az ukránok mellett meghatározó lehet még a szerb, vietnámi és kínai állampolgárok munkavállalási szándéka Magyarországon.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: közfoglalkoztatás, munka, munkaerőpiac, munkavállalás, Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, szerbek, ukránok, vendégmunkás


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

„Izraeli hírszerző lett a lányom” – a palesztin-izraeli fegyveres konfliktus az Árnyék podcastban

Pin It on Pinterest