Hogyan lehet minél előbb üzleti tevékenységet folytatni Németországban? (x)

Hogyan lehet minél előbb üzleti tevékenységet folytatni Németországban? (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahhoz, hogy Németországban gazdasági tevékenységet folytassunk, mindenképp szükségünk lesz egy vállalkozásra. Külföldi országban vállalkozni sosem egyszerű feladat, még akkor sem, ha kitűnően beszéljük a nyelvet. Szerencsére szakértő segítséget kaphatunk a témában, illetve ha mielőbb szeretnénk megkezdeni az üzleti lehetőséget, akkor jobb, ha tudjuk, hogy van más lehetőség is, nem csak a cégalapítás.

A német cégalapítás menete

A cégalapítás módja Németországban többféleképp történhet. Az viszont biztos, hogy egy hosszú eljárásról van szó, melynek során jól jön a szakszerű segítség. Első lépésként fel kell vennünk a kapcsolatot egy szakemberrel, amely történhet e-mailben, telefonon vagy személyesen. Ennek keretein belül egyeztetésre kerül, hogy mik az elképzelések, milyen cégformában gondolkodunk. Ha megvan az adott társasági forma, akkor szükség lesz a lakcímkártyára, személyazonosító igazolványra, a cég tevékenységeinek megadására és néhány szóba jöhető cégnévre.

Ezután megkezdődhet a cég létrehozásának előkészítése, vagyis az időpontfoglalás a közjegyzőhöz, ahol nekünk is meg kell jelennünk. Ez idő alatt a szakértő megszerkeszti a szükséges dokumentumokat, melyek az aláírási címpéldány, társasági szerződés, ügyvezetői nyilatkozatok és meghatalmazások. A közjegyzőnél tett látogatás után a bankba is el kell menni a céges bankszámla megnyitásához.

A cégbejegyzés körülbelül két-három hetes folyamat, melynek során a cégbíróság bejegyzi és ellátja cégjegyzékszámmal az alakuló gazdasági társaságot. Ezzel azonban nincs vége a folyamatnak, hiszen az adószám megszerzése nélkül nem kezdhetjük meg a gazdasági tevékenységet. Így az adóhivatalhoz is be kell adni a kérvényt. Ez akár újabb két-három hónapot vehet igénybe, amivel nem árt tisztában lenni.

De én nem tudok ennyit várni!

A két-három hónap egy viszonylag optimista becslés, rosszabb esetben, akár hat hónapig is várnunk kell. Márpedig ez egy vállalkozónak komoly érvágás. Szerencsére van más opció is. A német cégek készen átvehetőek, amivel nagyon sok időt megspórolhatunk, illetve anyagilag is jobban járunk.

Cégvásárlás rövid idő alatt

A cégvásárlás kiváló alternatíva, melynek köszönhetően a kész társaság akár két-három hét alatt az új tulajdonos nevére kerülhet. Ezek a cégek adószámmal is el vannak látva, vagyis a GmbH tulajdonosa nem csupán szerződést köthet, hanem megkezdheti a gazdasági tevékenységet is. Amint a nevünkön van a GmbH, semmi akadálya, hogy az ügyfelek felé kiállítsuk az első számlákat. Választhatunk teljesen új, nulla forgalommal rendelkező polccégek, illetve olyan gazdasági társaságok közül, melyeknek már van múltja. Az, hogy melyiket választjuk, csak rajtunk múlik, de a szakemberek véleményét sem árt kikérni.