Jó negyedévet zártak az önkéntes pénztárak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az önkéntes nyugdíjpénztári, valamint egészség- és önsegélyező pénztári tagok egyre tudatosabbak, mégis szükség lenne arra, hogy a mainál sokkal szélesebb körben váljanak ismertté az öngondoskodás előnyei – hangzott el az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) első negyedéves eredményeit ismertető tájékoztatóján.

Gyarapodó vagyon, növekvő befizetések

Az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona az első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ami évi 8 százalékos emelkedésnek felel meg. Ötéves távlatban ez közel 50 százalékos gyarapodás. Az egy főre jutó vagyon éves összevetésben 7,6 százalékkal 1,14 millió forintra emelkedett. A tagdíjbevétel pedig 27 százalékkal, 31 milliárd forintra nőtt. A pénztártagok egyéni befizetéseinek összege 23,5 százalékkal, 14,5 milliárd forintra emelkedett

– Örömteli, hogy a munkáltatói hozzájárulások 16 százalékkal, 8,6 milliárd forintra emelkedtek, mert a munkáltatóknak kulcsszerepük van abban, hogy segítsék munkavállalóikat a megfelelő mértékű megtakarítások kialakításában. A munkáltatói aktivitás növekedésében szerepe volt annak, hogy a tavalyinál alacsonyabb adóterheléssel járulhatnak hozzá az alkalmazottak pénztári megtakarításhoz – emelte ki a keddi sajtótájékoztatón Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke. – A munkáltatói befizetések emelkedése azért is kiemelten fontos, mert 2017 első negyedévében közel 10 százalékkal csökkentek éves összevetésben. Tehát a munkáltatói befizetéseket nézve lényeges fordulat történt.

Egyre népszerűbbek az egészségpénztárak

Az egészség- és önsegélyező pénztárak vagyona a negyedév végén 49 milliárd forintot tett ki, ami 1,7 százalékos növekménynek felel meg. Ennek kapcsán Kravalik Gábor hangsúlyozta, az egészség- és önsegélyező pénztáraknál nem elsősorban a vagyongyarapodás a fontos, hanem hogy a kasszák mekkora összegben és hány alkalommal finanszírozták a tagok által igénybe vett szolgáltatásokat. – Ebben a tekintetben kiváló negyedévről beszélhetünk. Több mint 2,3 millió alkalommal vállalták át az egészség- és önsegélyező kasszáink a szolgáltatások díját, összesen 10,8 milliárd forint értékben, ami 43 százalékos bővülést jelent – tette hozzá.

Az is mutatja az egészség- és önsegélyező kasszák népszerűségét, hogy a tagok egyéni befizetései 32 százalékkal, 4,7 milliárd forintra emelkedtek. Kravalik Gábor szerint az öngondoskodás adta lehetőséggel sokkal többen is élhetnének, ám sokan nem ismerik annak előnyeit, köztük az állam által biztosított támogatásokat és az öngondoskodási piacon az egyik legjobb alternatívát nyújtó pénztárakat. Az ÖPOSZ szakértői szerint a magánszemélyek jól felfogott érdekfelismerésén túl a pénztárak, a munkáltatók aktív szerepvállalására, de az állam támogató közreműködésére is nagy szükség van.

A taglétszám növekedését reméli az elnök

Kedvező, hogy a munkáltatók hozzájárulása idén nőtt, s reméljük, hogy még nagyobb volumenben emelkedik a jövőben, részben a már említett alacsonyabb adóterhelés miatt – vázolta elképzeléseit a jövőről Kravalik Gábor. – A pénztári takarékoskodáshoz járó adó-visszatérítés és a nettó reálbérek emelkedése pedig az egyéni tagdíjaknak adhat támaszt a jövőben. Korábbi javaslatunk szerint elvben lenne arra is mód, hogy a munkáltató és a pénztártag közös előtakarékosságát a jelenlegi kedvezmények kibővítésével is tovább ösztönözze a jogalkotó. Mindezek eredőjeként arra számítunk, hogy az utóbbi időszakban stagnáló pénztári létszám bővülésnek indul.