Megszólalt a Bankszövetség az önkéntes kamatplafon bevezetéséről

Megszólalt a Bankszövetség az önkéntes kamatplafon bevezetéséről

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond, miután átvette a Magyar Bankszövetség pénzügyi kultúra nagykövete díját a Magyar Fejlesztési Bank kupolatermében, a Pénz7 pénzügyi és vállalkozói programsorozat keretében 2023. március 20-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Bankszövetség az önkéntes kamatplafon bevezetéséről szóló javaslatra támogatólag hívja fel tagbankjai figyelmét – derül ki a Bankszövetség MTI-nek eljuttatott kedd délutáni közleményéből. 

Mint ismert, önkéntes kamatplafon bevezetését kéri a kormány a bankoktól az új vállalati- és a lakáshitelek esetén október 9-e után. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Bankszövetség képviselői részvételével tartott egyeztetésen Nagy Márton tárcavezető ugyanis arról beszélt, hogy hitelezés nélkül nincs fenntartható gazdasági növekedés, ezért önkéntes kamatplafonnal meg kell akadályozni a hitelpiac befagyását. Ennek maximális mértékét az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12 százalékos kamatszintnél, a lakossági, lakáscélú hitelek esetében pedig 8,5 százalékos THM-szintnél érdemes meghatározni álláspontja szerint. A kormány a kamatplafon elfogadása esetén azt a vállalást tette, hogy amennyiben a jegybanki alapkamat egyszámjegyűre csökken, úgy lehetőség nyílik a vállalkozásokat érintő kamatstop kivezetésére, továbbá a lakossági kamatstop felülvizsgálatára.

A Bankszövetség friss közleményében hangsúlyozta, hogy partner a gazdaságfejlesztésben. Kiemelték, hogy a magyar bankszektor az elmúlt években jelentős pénzügyi terheket vállalt a hazai gazdaság stabilitásának megőrzéséért. Üdvözölték a kamatstop várható kivezetését, amely várakozásuk szerint a hitelezésben a „piaci viszonyokban gyors helyreállást” és a „hitelezésben dinamizmust fog jelenteni.” Megígérték, hogy az önkéntes kamatplafon bevezetésére vonatkozó javaslatra támogatólag felhívják tagbankjaik figyelmét, az egyes banki kamatszintek megállapítása ugyanakkor minden tagbank saját és önkéntes döntése.

A Magyar Bankszövetség bízik abban, hogy a bankszektornak jelentős költségvállalást jelentő terhek a vállalatoknak segítenek majd az igen kedvező kamatozású forgóeszközhitelek révén, az alacsony kamatozású lakáshitelek pedig nemcsak az ingatlanpiaci forgalmat állítják helyre, hanem új lehetőséget teremtenek az építőiparnak is.