Te tudod, milyen káros lehet a nem megfelelő hőszigetelés? (x)

Te tudod, milyen káros lehet a nem megfelelő hőszigetelés? (x)

Ahogy alakul a globális felmelegedés miatt az éghajlatunk, úgy mérünk egyre szélsőségesebb hőmérsékleteket, akár télen, akár nyáron, így míg korábban kevesebb hangsúlyt fektettek a szigetelésre, ma már a régebben épült házakat is bevonják szigeteléssel, mellyel sokat tehetünk az otthonunk és saját magunk egészségéért, a környezetvédelemért és természetesen a pénztárcánkat is kíméljük vele.

Ha építkezünk vagy felújítunk, azonnal tervbe vesszük a ház hőszigetelését, hiszen megfelelő szigetelés nélkül otthonunkat lehetetlen lenne télen felfűteni, míg nyáron nem nagyon tudnánk bent maradni a négy fal között.

Igen ám, de abba sokan nem gondolnak bele, hogy a szigetelőanyagot jobban szemügyre vegyék. Ebben segít most minden érintettnek eligazodni a BIOKAY vályogvakolatok csapata.

Mit keres az alga és a gomba a falon?

Biztosan tapasztaltad már te is, hogy az újonnan szigetelt házak esetében alig telik el néha pár év, és már látszik az elszíneződés.

Természetesen ennek esztétikai hátulütői is vannak, de sokkal nagyobb gondot jelent, hogy ezt az elszíneződést a nedvességet kedvelő gombák és algák elszaporodása okozza, és hosszú távon kifejezetten károsítja a ház hőszigetelő képességét.

Ez ellen sok építőanyagot gyártó cég úgy védekezik, hogy biocideket kevernek a festékbe és/vagy a vakolatba. Ez a szó nem tűnik olyan félelmetesnek, de ha közelebbről megnézzük, bizony nem sok jót tartogat sem nekünk, sem a bolygónknak.

A biocidek olyan hatóanyagokat tartalmazó készítmények, melyek biológia vagy kémiai úton hivatottak elpusztítani, lerombolni vagy a károkozásban megakadályozni más biológia szervezetet, amely kártékonynak bizonyul.

Csakhogy ez a hatóanyag nem csak a biológiai szervezettel szemben lép fel, de hatást gyakorol a talajra is, valamint bekerül a talajvízbe is. Talán több mindent elmond, hogy a mezőgazdaságban már betiltották a használatát, és még az építőanyag-iparban is több éves engedélyeztetési procedúra kell, hogy megelőzze az alkalmazását.

Mit tehetünk ellenük?

Ha riaszt az alga és a gomba, de még inkább riaszt a környezetszennyezés, akkor a jó hír az, hogy tudsz tenni a házad kényelméért és egészségéért úgy is, hogy közben nem roncsolod a környezetet.

Először is már a tervezés fázisában tudsz úgy gondolkozni, hogy nyújtott tetővel minél nagyobb falfelületet megvédj az esőtől. Ha nem ázik a fal, nem kell tartani sem gombától, sem algától.

Másodszor pedig a természetes anyagok használatával épp ugyanazt a hatást el tudod érni, mintha biocideket vetnél be, de a fenyőfából készült farost vagy épp a kenderből készült hőszigetelő rendszerek egy csepp veszélyt sem jelentenek a természetre.

Ha úgy érzed, szeretnél környezetbarát módon szigetelni, akkor keresd bátran a BIOKAY vályogvakolatok csapatát!

Az egészséges jövőért tenni kell!

Bár egyes gyártók még nem érzik ennek a jelentőségét, azért a mi egyéni felelősségünk nem varrható az ő nyakukba. Ha mi megteszünk mindent, amit tudunk, akkor már egy lépéssel közelebb kerültünk a bolygónk felépüléséhez!