Aggódnak a debreceni dolgozók, eladja a Teva gyógyszergyár az alapanyaggyártó részlegét

Aggódnak a debreceni dolgozók, eladja a Teva gyógyszergyár az alapanyaggyártó részlegét

A debreceni TEVA-gyár belülről. Fotó forrása: Papp László debreceni polgármester Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszünteti az alapanyaggyártást a Teva gyógyszergyártó vállalat. Értesülésünket a Teva Gyógyszergyártó Zrt. megerősítette. A Magyar Hang érdeklődésére küldött tájékoztatásból kiderül: az izraeli anyavállalat döntött a globális hatóanyaggyártó üzletágának eladásáról. Vagyis nem csupán a magyarországi gyártóbázisokat érinti a döntés.

Lapunk értesülései szerint a kétezer munkavállalót foglalkoztató Teva debreceni üzemében februárban jelentették be a dolgozóknak, hogy a társaság megválik az alapanyaggyártó részlegétől (ezt hívja a vállalat a kommunikációjában hatóanyag üzletágnak). A döntés azért meglepő, mert a vállalat az elmúlt években éppen a hatóanyaggyártó üzletágban hajtott végre komoly fejlesztéseket, többek között Debrecenben is. Mint kérdésünkre írták: legutóbb egy közel 23 millió dollár értékű stratégiai beruházást valósult meg. Emlékeztetőül: a legkorszerűbb gyártótechnológia 2022-ben történt átadásán Gary Baker, a Teva magyarországi hatóanyaggyártásért felelő igazgatója arról beszélt: a Teva biztonságos betegellátás iránti elkötelezettségét mutatja ez a közel 23 millió dollár értékű projekt, amely jelenleg a Teva egyik legfontosabb és legnagyobb beruházása a gyógyszerhatóanyag-gyártás területén világszerte.

Arra a felvetésünkre, hogy csoportos létszámleépítésre kell-e számítani Magyarországon és Debrecenben, nem kaptunk választ. Ugyanakkor alapanyaggyártás zajlik a Teva debreceni és a sajóbábonyi üzemében is, több műszakban dolgoznak a részlegen. Úgy tudjuk, a döntés miatt bizonytalanság alakult ki munkavállalók körében a jövőt illetően. Ugyanakkor bíznak benne, hogy lesz vevő a részlegre. A vállalat azt írta: „A hatóanyaggyártó üzletág eladási szándékáról szóló döntésről transzparens módon tájékoztattuk munkatársainkat, és a jövőben is kulcskérdésként tekintünk dolgozóink megfelelő tájékoztatására. Ugyanakkor a hatóanyaggyártó üzletág tervezett eladása a hazai leányvállalat életében jelen pillanatban nem jelent működési változást”. Közölték továbbá: Várakozásaik szerint a tervezett ügylet 12-18 hónapon belül valósulhat meg, ha a leendő vevővel megfelelő megállapodásra jutnak a tranzakciós feltételeket illetően, és az ügyletet jóváhagyja a Teva globális igazgatótanácsa (A cég nyilatkozatát cikkünk alján teljes egészében olvashatják). Arra a kérdésünkre sem kaptunk tájékoztatást, hogy van-e már érdeklődő a részleg iránt.

Debrecenben több mint száz éves hagyománya van a gyógyszergyártásnak. A Nagyerdőn található gyógyszergyár 1960-tól működött Biogal Gyógyszergyár Rt.-ként. A társaságot 1995-ben vásárolta meg a Teva Pharmaceutical Industries Ltd., és 2004 óta működik Teva gyógyszergyártóként. A gyár évtizedek óta Debrecen legnagyobb foglalkoztatóinak egyike, a város számára az iparűzési adófizetőinek egyik pillére. Az izareli anyavállalat – a cég honlapja alapján – 1901-ben indult Jeruzsálemből importgyógyszerek forgalmazójaként. A Teva Pharmaceutical Industries Ltd. három cég egyesülésével – Teva, Assia, Zori – jött létre 1976-ban. A Tevát 2021-ben a világ 15 legjelentősebb gyógyszeripari cége között tartották nyilván.

A vállalat hatóanyag üzletágának értékesítéséről szóló nyilatkozatát – a kérésüknek eleget téve – teljes egészében közöljük:

„A Teva Pharmaceutical Industries Ltd. 2024. január 31-én jelentette be globális hatóanyaggyártó üzletágának (TAPI) eladási szándékát, mely fontos mérföldkő a Teva „Utunk a növekedéshez” stratégiájának végrehajtásában. A tranzakció lehetőséget kínál arra, hogy a vállalat a jövőben a legfőbb erősségeire koncentrálhasson, valamint tőkéjét a növekedés és az innováció irányába csoportosítsa át.A TAPI globális vezető a kismolekulájú hatóanyagok gyártása terén. Mind globálisan, mind pedig magyarországi gyártóhelyein – Debrecenben és Sajóbábonyban - széleskörű tudással és képességekkel rendelkezik a folyamatfejlesztés, a gyártás és a kereskedelmi bevezetés terén. Az elmúlt években a vállalat jelentős mértékben fejlesztette hatóanyaggyártó üzletágát, többek között Debrecenben is, ahol legutóbb egy közel 23 millió USD értékű stratégiai beruházást valósított meg.A Teva célja, hogy olyan vevőt találjon a jelenleg is sikeresen működő globális üzletágának, aki a globális hatóanyaggyártói piac fejlődésében rejlő lehetőségeket teljes mértékben ki tudja aknázni. Ennek eredményeképpen a TAPI tovább tud növekedni és fejlődni, és még több lehetőséghez juthat más vásárlók révén, mindamellett, hogy továbbra is támogatja a generikus és bioszimiláris gyógyszergyártókat, beleértve a Tevát is.A hatóanyaggyártó üzletág eladási szándékáról szóló döntésről transzparens módon tájékoztattuk munkatársainkat, és a jövőben is kulcskérdésként tekintünk dolgozóink megfelelő tájékoztatására. Ugyanakkor a hatóanyaggyártó üzletág tervezett eladása a hazai leányvállalat életében jelen pillanatban nem jelent működési változást.A Teva várakozásai szerint a tervezett ügylet 12-18 hónapon belül valósulhat meg, amennyiben a leendő vevővel megfelelő megállapodásra jut a tranzakciós feltételeket illetően, és az ügyletet jóváhagyja a Teva globális Igazgatótanácsa.”

Pénteken koraeste Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester is reagált a Teva alapanyaggyártó üzletágának értékesítéséről szóló értesülésünkre. A közösségi oldalán azt írta: Debrecen gazdaságának továbbra is az egyik legfontosabb ágazata a gyógyszeripar. A város vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy az ágazat tovább fejlődjön, az itt dolgozók biztonságban érezzék magukat”. További részletek cikkünkben.