Újabb kínai akkugyárat jelentett be Szijjártó Péter – 580 milliárdos a beruházás

Újabb kínai akkugyárat jelentett be Szijjártó Péter – 580 milliárdos a beruházás

Szijjártó Péter tárgyalása az újabb akkugyárról (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon, méghozzá Nyíregyházán építi fel első európai akkugyárát a kínai Sunwoda – jelentette be csütörtök délelőtt Szijjártó Péter. A projekt hatalmas, összesen 580 milliárdos. Mindez a külügyminiszter szerint több ezer munkahelyet hoz majd létre.

Mindannyian tapasztaljuk, hogy a globális felmelegedés és a környezetvédelmi célok be nem teljesülése milyen hatásokkal jár az emberiség életére és a bolygónkra, ezért a globális károsanyag-kibocsátást villámgyorsan csökkenteni kell – erről beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter. A kibocsátás 14 százaléka a közúti közlekedésből származik, így ha ezt nem tudjuk átállítani elektromosra, akkor a célokban el fogunk bukni. Vagyis, a miniszter szerint, ha komolyan gondoljuk, hogy védeni kell a környezetünket, az lehetetlen az elektromos átállás nélkül.

Szijjártó Péter szavai szerint Európában gombamód fognak kinőni a földből az elektromos autóiparhoz kötődő gyárak. Hatalmas harc zajlik ezekért a beruházásokért és szinte minden ország szinte minden eszközt bevet a céljai elérése érdekében. Magyarország – mint fogalmazott – jól szállt be a versenybe, már most a negyedik helyen állunk a világon az elektromos akkugyártás területén, mi lettünk a keleti és nyugati vállalatok találkozási pontja.

A külügyminiszter egyúttal egy újabb gyárat is bejelentett: a világ tíz legnagyobb elektromos akkugyártója közé tartozó kínai Sunwoda felépíti első európai gyárát is, méghozzá Nyíregyházán. Az első ütem 93 milliárdos, ami aztán a többi szakasszal együtt 580 milliárdos beruházássá fog kiteljesedni. Ez az idei évben bejelentett eddig legnagyobb és több ezer munkahelyet fog létrehozni.

Szijjártó Péter kiemelte azt is, hogy a Sunwoda az elérhető legmodernebb technikát hozza Magyarországra. A teljes vízigényének 90 százalékát tisztított szennyvízből fogja biztosítani és pusztán kommunális célokra – kézmosás, ivás, zuhanyzás – fognak ivóvíz minőségű vizet felhasználni. Építenek egy külön szennyvízkezelőt, napelemparkot és a magyar környezetvédelmi szabályokhoz képest többletkötelezettséget is vállalnak magukra nézve.