A Fidesz és a Néppárt: ez a harc lesz a végső?

A Fidesz és a Néppárt: ez a harc lesz a végső?

Orbán Viktor miniszterelnök (b2) az Európai Néppárt (EPP) frakcióülésén az EP épületében, Strasbourgban 2018. szeptember 11-én. Mellette Manfred Weber, az Európai Néppárt, az EPP frakcióvezetője (j) (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány órával a Fidesz Európai Néppártban meglévő tagságáról szóló szavazás előtt nagyon kevés konkrétumot lehet tudni. Egyrészt azért, mert egy belső pártügyről van szó, amit a Néppárt nem szívesen kommunikál. Persze, akárhová megy Manfred Weber, az újságírókat nem annyira a digitális Európáról alkotott véleménye érdekli, hanem az, hogy mi lesz Orbán Viktorral. Weber a magyar miniszterelnökhöz intézett ultimátumával, illetve egy új jogállamisági javaslat segítségével próbálja a témát kézben tartani, de a Fidesz mindig tud olyat mondani, amire aztán a tudósítók rá tudnak kérdezni és onnantól jöhet a magyarázkodás.

Egy mondat erejéig álljunk meg a bajor csúcsjelölt kezdeményezésénél: elkészített egy olyan tervezetet, amely szerint azok az országok, ahol tartósan sérül a sajtószabadság, az igazságszolgáltatás függetlensége, vagy nagy a korrupció, nem kapnának uniós pénzt. És ezt mint az Európai Bizottság leendő elnöke szeretné is megvalósítani.

Szájer kifütyüléséről írtak, de szerinte megtapsolták őt | Magyar Hang

A 444 szerint ezután aggódva hívta Orbán Viktort.

Visszatérve a kizárási vitához: nem teljesen világos, hogy a néppárti küldöttek miről szavaznak szerdán délután a pártszövetség úgynevezett politikai gyűlésén. Ezt az Európai Parlamentben tartják, három órakor kezdődik, a kiszivárgott hírek szerint Orbán Viktor este hétkor sajtótájékoztatót tart és a Néppártnak is lesz hivatalos tájékoztatója. Az eredeti kezdeményezés arról szól, hogy 13 különböző tagpárt azt kéri, zárják ki a Fideszt a Néppártból.

Ehhez képest lehetnek más javaslatok is, elsősorban az elnökség részéről. A kiszivárgott hírek szerint Joseph Daul, a Néppárt elnöke olyan kompromisszumos javaslattal készül, amely szerint egy tekintélyes emberekből álló bizottságot kérnének fel, hogy ellenőrizze, visszatalál-e Magyarország a jogállamiság útjára. Ezzel újabb időt nyerne a pártszövetség, hogy házon belül oldja meg a Fidesz-kérdést, nem mintha eddig ez olyan jól sikerült volna. Az idő azonban nagyon fontos a Néppártnak, legalábbis a május végéig, az EP-választásokig terjedő időszak, a belső viták ugyanis nem tesznek jót a választási kilátásoknak.

A pártcsalád nagyon megosztott a Fidesz-kapcsán. Most úgy tűnik, hogy többen vannak azok, akik inkább kizárnák a magyar kormánypártot, ennek lehet egy opciója a tagság felfüggesztése.

Weber: Egyszerűen csak megmondtam Orbánnak, mit kell tennie | Magyar Hang

A tegnapi találkozón semmiféle tárgyalásról nem volt szó – mondta a néppárti frakcióvezető.

A Manfred Weber által megfogalmazott három pontos ultimátum megítélése is véleményes, hiszen a Soros–Juncker-plakátokat leszedték az utcákról, de ugyanezzel a tartalommal még láthatók hirdetések. Orbán bocsánatot kért a hasznos idiótázásért azoktól, akik kizárását javasolták, de Weber felszólítása nem erre vonatkozott. A CEU ügyében pedig a magyar kormány folyamatosan azt mondja, hogy az intézmény Magyarországon működik, kérdés, hogy ez megnyugtatja-e az aggódókat. Ugyanakkor sokan mondják azt az Európai Néppártban, hogy mindez csak a felszín, a probléma gyökere ennél sokkal mélyebb.

Vagyis ha kompromisszum születik az ügyben, akkor mindkét oldalnak nagyon sokat kellene engednie. Erre pedig egyik oldalon sem látunk semmi jelet.