Ausztriában enyhítenek a koronavírus-korlátozásokon

Ausztriában enyhítenek a koronavírus-korlátozásokon

Egy vendég koronavírussal szembeni védettséget igazoló papírjait ellenőrzi egy pincér egy bécsi kávéházban 2022. január 21-én. (MTI/EPA/Alex Halada)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sajtótájékoztatón jelentette be szombaton Karl Nehammer osztrák kancellár, hogy enyhítenek az eddigi szigorú szabályokon – írja a Reuters, a hírt a Portfolió szemlézte. Ennek értelmében február 5-től éjfélig maradhatnak nyitva a boltok és az éttermek, az egy összejövetelen lévők számát pedig a korábbi 25-ről 50-re emelik meg.

Emellett az oltatlanokra vonatkozó szabályokat is enyhítik, február 12-től eltörlik az ún. „2G szabályt”, tehát akkortól az oltatlanok is bemehetnek a nem létszükségletű élelmiszereket és termékeket áruló boltokba is. Sőt, február 19-től az oltatlanok is mehetnek éttermekbe, ha negatív koronavírus-tesztet mutatnak fel.

A lépésekre azért kerülhet sor, mert az omikron változat magas fertőzési mutatója ellenére csökkent a kórházi kezelések száma. Ausztriában az omikron miatt szombaton közel 35 ezer új beteget jelentettek. A kórházi leterheltség viszont csökken, a közegészségügyi intézet vezetője szerint az omikron-hullám február 7-9. körül tetőzhet Ausztriában.