Az afgán menekültek támogatását kéri az uniótól egy brüsszeli szervezet

Az afgán menekültek támogatását kéri az uniótól egy brüsszeli szervezet

Afgán nők az iszlamista tálibok uralma alatti jogaikért tüntetnek Kabulban 2021. szeptember 3-án (Fotó: MTI/AP/Wali Sabawoon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Migránsok és Menekültek Európai Koalíciója az Eurobserver brüsszeli ügyekkel foglalkozó hírportálon hétfőn közölt nyílt levelében azzal fordult az Európai Unió Tanácsának soros szlovén elnökségéhez, hogy tegyen azonnali és összehangolt lépéseket az afgán menekültek támogatására.

Syed Hasnain, a levél írója az Ales Hojs szlovén belügyminiszterhez címzett levélben felhívta a figyelmet, hogy Afganisztánban a tálib erők hatalomátvétele után a nemzetközi közösség csak a kabuli repülőtérről történő evakuálásra összpontosított, miközben több millió kiszolgáltatott afgán maradt sorsára hagyva az országban. – Miközben a tálibok egyre erősödnek, sok afgánra, különösen nőkre, lányokra és az emberi jogi aktivistákra szörnyű sors vár. Az ő védelmük prioritást élvez, és európai odafigyelést igényel – hangsúlyozta.

Hasnain rámutatott: sok európai ország nem mutatott hajlandóságot arra, hogy megnyissa kapuit az afgán menekültek előtt, mivel sokan párhuzamot vonnak az Európát politikailag megosztó szíriai menekültválsággal. A menekültek ugyanakkor elkerülhetetlenül eljutnak majd Európába, ezért a következő migrációs hullám kezelésében kulcsfontosságú az összehangolt uniós megközelítés, hogy ne ismétlődjenek meg a 2015-ben történtek – tette hozzá. 

Véleménye szerint konkrét lépések kell tenni: először is az EU nem fogadhatja el a tálibok kormányát. Ahogy a demokratikus hangok újraszerveződnek a helyszínen, fontos, hogy az EU készen álljon arra, hogy támogassa őket, amelyek legitim ellensúlyt jelentenek a tálibokkal szemben. Másodszor, az Európai Uniónak ki kell állnia amellett, hogy az Afganisztánt elhagyni kívánó emberek számára nyitva maradjon a humanitárius folyosó. Harmadszor pedig az uniós tagállamoknak ígéretet kell tenniük az afgán menekültek befogadására, és biztosítaniuk kell, hogy minden illegálisan érkező afgán menedékjogot kérhessen. Az EU-nak hatályba kell léptetnie az átmeneti védelemről szóló irányelvet, amely akkor alkalmazandó, ha fennáll a veszélye annak, hogy a menekültügyi rendszerek nem tudnak megbirkózni a menekültek „tömeges beáramlásával”. – Végezetül, az Európai Uniónak az afganisztáni válságra adott válasza megtervezésekor figyelembe kell vennie a menekültek véleményét – tette hozzá Syed Hasnain.

(MTI)