Az olasz maffia ételt oszt a rászorulóknak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány a szervezett bűnözők szociális érzékenységét is előhozta: támogatást ajánlanak fel azoknak a karanténban rekedt családoknak, akiknek elfogyott a pénzük - írja a Guardian alapján az atv.hu.

Mivel a maffiáról van szó, egyből felmerül, hogy nem csupán embertársi szeretetből végzik tevékenységüket. A Guardiannak nyilatkozó források szerint az Olaszországban már érezhető gazdasági válságban a maffia komoly helyi támogatást nyer az állammal szemben azzal, hogy ingyenes ételt oszt el karanténban levő szegény családok számára. A hatóságok figyelmeztetik a lakosokat, hogy semmi sincs ingyen, és legyenek óvatosak.

Az elmúlt hetekben ismert maffiacsoportok több videót is közzétettek, amelyeken alapvető élelmiszereket szállítanak a koronavírus-járvánnyal súlyosan sújtott Campania, Calabria, Szicília és Puglia legszegényebb déli régióiba. A nélkülözés miatt a térségekben egyre növekszik a feszültség.

„Az üzletek, kávézók, éttermek és kocsmák több, mint egy hónapja bezártak” - mondta a Guardiannek Nicola Gratteri, a maffia-ellenes csoport vezetőnyomozója és a Catanzaro-i ügyészség vezetője. „Emberek milliói dolgoznak a szürke gazdaságban, ami azt jelenti, hogy több mint egy hónapja nem kaptak fizetést, és fogalmuk sincs, mikor térhetnek vissza munkába. A kormány úgynevezett bevásárló utalványokat állít ki az emberek támogatására. Ha az állam hamarosan nem nyújt segítséget ezeknek a családoknak, kénytelenek lesznek a maffia szolgáltatásait igénybe venni, ami egyet jelent az életük feletti ellenőrzés átadásával.”

Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter a növekvő társadalmi fesztültségek első jeleitől kezdve azt hangoztatja, hogy „a maffia arra használhatja a növekvő szegénységet, hogy embereket toborozzon a szervezetébe”, miközben ingyenes tészta-, víz-, liszt-és tejcsomagokat osztogat.

„A maffia nem csupán bűnszervezet”- magyarázta a lapnak Federico Varese, az Oxford Egyetem kriminológia professzora. „Ezek olyan szervezetek, amelyek különböző területek és piacok irányítására törekszenek. A magyarázatok gyakran csak a maffia pénzügyi funkcióira összpontosítanak, viszont hajlamosak elfelejteni, hogy mindig komoly helyi bázissal rendelkeznek, ebből fakad az erejük a szervezetük működtetésére."