Belgiumban javul a járványügyi helyzet, de még nincs ok ünneplésre

Belgiumban javul a járványügyi helyzet, de még nincs ok ünneplésre

Önkéntes tűzoltók fertőtlenítik egymás védőruháját a koronavírussal fertőzött személyekkel kapcsolatba került tűzoltók védőöltözeteinek tisztítására és fertőtlenítésére kijelölt helyiségben a belgiumi Charleroi tűzoltóságán 2020. április 15-én (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Javul a járványügyi helyzet Belgiumban, de még nincs ok az ünneplésre – írta pénteken a Le Soir. Az MTI által is iédzett francia nyelvű belga napilap beszámolója szerint, az országban folyamatosan csökken a Covid-19 betegségben elhunytak száma, de a legtöbb haláleset még mindig az idősotthonokban történik. A lap szerint az új fertőzöttek száma is csökken a lakosság körében, 24 óra leforgása alatt 513 új esetet azonosítottak.

A koronavírus-fertőzöttek összlétszáma 50 ezerhez közelít a 11, 5 milliós lélekszámú országban. Legfrissebb adatok szerint, pénteken 152 embert utaltak be a járvánnyal összefüggésben kórházi ápolásra, az újság megemlíti, hogy pontosan egy hónapja, április végén, ez a szám 600-nál is több volt.

Hollandiában 475-el 39 391-re nőtt az azonosított fertőzések száma, és egy nap alatt 98 ember halálát okozta a járvány. Az eddig elhunytak száma ötezerhez közelít.

Luxemburgban romlott a járványügyi helyzet - számol be Luxemburg Wort francia nyelvű napilap. A félmillió lakost számláló országban 28 újabb fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt, és két személy hunyt el a vírus okozta betegségben. Az országban mintegy 50 ezer tesztet hajtottak végre a járvány kitörése óta. 87 embert ápolnak kórházban, közülük 22-őt intenzív osztályon. Az áldozatok száma 90-re nőtt.

Spanyolországban már májusban terveznek koncerteket tartani | Magyar Hang

Komoly a vita arról, vajon jelen helyzetben hogyan lehet rendezvényeket tartani. A spanyolok és csehek is próbát tesznek, míg a svédeknél most is vannak koncertek. Akadnak, akik szerint az emberek nem azért mennek koncertekre, hogy egymástól két méterre állva rettegjenek egy vírustól.

Közben Horvátországban és Szlovéniában is tovább csökken az új típusú koronavírussal újonnan megfertőződtek száma, utóbbi országban egy hónap óta a legalacsonyabb – derült ki az MTI által is idézett válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője úgy értékelte: bár Horvátországban enyhébbek voltak a járvány megfékezésére elfogadott korlátozások, az eredmények jobbak, mint a legtöbb országban. Ezt azzal magyarázta, hogy a kormány megfelelő időben, megfelelő intézkedéseket vezetett be a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Horvátországban 24 óra alatt kilenccel – hattal kevesebbel, mint egy nappal korábban –, 2085-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A járvány valamivel több mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1421 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 17 beteg van lélegeztetőgépen; a négymilliós országban eddig 36 917 koronavírus-tesztet végeztek.

A legfrissebb adatok szerint a szomszédos Szlovéniában egy nap alatt öttel - hattal kevesebbel, mint egy nappal korábban - 1434-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, ami egy hónapja a legalacsonyabb esetszám. Az elmúlt 24 órában két személy hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 93-ra nőtt. A kétmilliós országban 54 211 koronavírus-tesztet végeztek, és a diagnosztizált betegek közül 21-et ápolnak intenzív osztályon. A fertőzés megjelenése óta 238 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Horvátországtól eltérően, ahol a hatósági karanténban meggyógyult fertőzötteket is jegyzik, Szlovéniában csak a kórházban kezelt, gyógyult betegekről közölnek adatokat.

Mivel jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is, szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon és újraindítják a gazdaságot. Mindkét országban a gazdasági teljesítmény visszaesésére számítanak a vírusjárvány miatt.

Május 4-étől nem szigoríthatnak önállóan a vidéki önkormányzatok | Magyar Hang

A lakosság negyven százaléka továbbra is törleszti a hitelét. Beindulnak az egészségügyi szolgáltatások. Nem zárható ki, hogy februárban is átesett valaki a fertőzésen. Ez volt az operatív törzs tájékoztatója.

Beszámólok szerint Törökországban is tovább csökken az új esetek és a halálos áldozatok száma. Pénteken 2188 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust, és ezzel a fertőzöttek száma 122 392-re nőtt - közölte Twitter-fiókján Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter. A hivatalos közlés szerint a csütörtöki 93 után pénteken 84 ember vesztette életét a járványban, ami április 7. óta a legalacsonyabb napi érték. Eddig összesen 3258-an haltak meg a Covid-19 betegség következtében Törökországban.

Törökország 31 városában – köztük Isztambulban és Ankarában – három hete hétvégi kijárási tilalom van érvényben, amit legalább május végéig fenntartanak. A korlátozást ezen a héten péntekre is kiterjesztették május elseje miatt. Állandó jellegű kijárási tilalom kizárólag a 65 évnél idősebbekre, a krónikus betegekre, illetve a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokra vonatkozik. Az emberek többsége a hétköznapokon munkába jár, hogy mozgásban tartsa a gazdaságot, miközben a hatóságok a közösségi életet és a távolsági közlekedést már szinte teljesen felfüggesztették. Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn jelezte, hogy egy olyan átfogó programon dolgoznak, amely a „normális élet visszaállítását” célozza a muszlim böjti hónap, a ramadán után, tehát május végétől. A részleteket a közeljövőben ismertetik.

Nagy-Britanniában meghaladta a százezret a napi szűrések száma

Előző nap 122 347 koronavírus-szűrést végeztek el országszerte – jelentette Matt Hancock a brit kormány szokásos napi sajtótájékoztatóján. Az MTI által is idézett egészségügyi miniszter hozzátette: a szűrés kulcsfontosságú az új koronavírus okozta Covid-19 járvány visszaszorítása szempontjából, sok más tényező mellett azért is, mert elősegíti a járvány megfékezését célzó korlátozások feloldását. – Emellett az emberek, ha tapasztalják magukon a tüneteket, tudni akarják, hogy nem a koronavírussal fertőződtek-e meg, és a fertőzések számának széleskörű ismerete mindenki biztonságát szolgálja – hangsúlyozta a miniszter felidézve: mindezt személyes tapasztalatból mondhatja, hiszen ő is átesett a Covid-19 betegségen. Ahogy egyébként Boris Johnson kormányfő is, aki amúgy nemrégiben azt mondta, hogy a valódi cél a napi negyedmillió koronavírus-szűrés elérésére.

A Downing Streeten tartott péntek esti sajtótájékoztatón az egészségügyi miniszter elmondta: péntek délelőttig 1 023 824 koronavírus-szűrést végeztek el Nagy-Britanniában és 177 454 emberről állapították meg, hogy megfertőződött a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírussal. Az újonnan kimutatott fertőzések száma a péntek délelőtt zárult 24 órában 6201-gyel emelkedett. Az egy nap alatt kiszűrt új esetek száma valamelyest növekedett, de Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat, az NHS angliai részlegének orvosigazgatója a pénteki sajtótájékoztatón hangsúlyozta: ezt abban az összefüggésben kell nézni, hogy rövid idő alatt rendkívüli mértékben emelkedett a szűrések száma. Johnson egyébként egy nappal korábban már arról beszélt, hogy Nagy-Britannia túljutott az új típusú koronavírus okozta járvány tetőzésén. A miniszterelnök kifejtette, a kormány a jövő héten átfogó tervet ismertet arról, hogy miként lehet újraindítani a gazdaságot, a gyerekek milyen módon térhetnek vissza az iskolákba, hogyan lehet majd ismét munkába utazni és hogy lehet a munkahelyeket biztonságosabbá tenni, úgy, hogy közben folytatódhasson a járvány visszaszorítása.