Keresztény brit lap bírálta Orbán tusványosi beszédét

Keresztény brit lap bírálta Orbán tusványosi beszédét

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az 1863-ban alapított, az anglikán egyházhoz kötődő hetilap, a Church Times nyomtatott (és online) változatának e heti számában jelent meg elemzés a magyar miniszterelnöknek, Orbán Viktornak a Bálványosi Szabadegyetemen elhangzott, nagy port kavart beszédéről.

Az írás szerzője, Alexander Faludy már a címben aggasztó gyökerekről beszél a szónoklat kapcsán és úgy véli, az Orbán által az elhíresült beszédben használt „nem kevert fajú nép” kitétel a keresztény antiszemitizmus történetéhez kapcsolódik. Állítása alátámasztására Prohászka Ottokárt, Székesfehérvár püspökét (1905-1927), a numerus clausus „atyját” idézi, aki szintén használta a „faj” szót, a „faji önvédelem” formájában. Az írás szintén megemlíti Ravasz László református püspököt, akit az első zsidótörvény egyik legfontosabb országgyűlési támogatójának nevez és megemlíti, hogy az 1930-as években a magyarországi református egyház komoly vitákat folytatott arról, hogy külön, alárendelt egyházat hozzon létre a zsidó áttértek számára.

A Church Times cikke további párhuzamokat vél felfedezni a két világháború közötti időszak Magyarországa és korunk között, ezekre példákat hoz fel és hosszasan magyarázza olvasóinak az Orbán által használt magyar „faj” szó jelentését, melynek helyes angol fordításáról a beszéd elhangzását követően vita alakult ki.

Az írás végül megjegyzi, hogy egyedül Frölich Róbert főrabbi volt az, aki kritikát fogalmazott meg a kormányfő kijelentéseivel szemben, míg a magyarországi római katolikus, református és evangélikus egyházak vezetői nem vállalkoztak kommentálni Orbán Viktor hullámokat keltő beszédét.