Dollármilliós kártérítést fizet az IKEA, mert agyonnyomott egy kisgyereket a komód

Dollármilliós kártérítést fizet az IKEA, mert agyonnyomott egy kisgyereket a komód

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Negyvenhatmillió dolláros (mintegy 11,8 milliárd forintos) kártérítést fizet az IKEA egy párnak, akiknek a gyermeke amiatt halt meg, mert a svéd bútorgyártó vállat egyik komódja rádőlt - jelentette kedden a brit közszolgálati BBC.

Az MTI által is idézett tragédiában a kétéves Jozef Dudek megfulladt, miután 2017 májusában ráborult egy 32 kilogrammos Malm nevű IKEA-komód a család kaliforniai otthonában. A fiókos szekrényt – amely korábban már három másik gyerek halálában is szerepet játszott – egy évvel korábban biztonsági aggodalmak miatt kivonták a forgalomból.

A szülők, Joleen és Craig Dudek elmondták: sohasem gondolták volna, hogy egy kétéves fel tud borítani egy 76 centiméteres komódot, és megfulladhat alatta. „Csak később tudtuk meg, hogy biztonsági hibák csúsztak a tervezésbe. Nem szeretnénk, ha ez egy másik családdal is megtörténne” – hangsúlyozták a szülők.

Dudekék arra kértek mindenkit, aki Malm komódot vásárolt, hogy vigyék vissza az üzletláncba az árut. A család egymillió dollárt (körülbelül 295 millió forintot) ajánlott fel a kártérítésből olyan csoportoknak, amelyek azért dolgoznak, hogy megvédjék a gyermekeket a veszélyes termékektől.

Eldobható tányért és szívószálat hiába keresünk jövőre az IKEA-ban | Magyar Hang

A svéd áruházlánc kivonja a forgalomból az egyszer használatos műanyag termékeket.

Az IKEA még 2016-ban biztonsági okokból visszahívta a Malm komódokat az észak-amerikai piacról. Ez volt a legnagyobb termékvisszahívás a vállalat történetében. Addigra már három hasonló korú kisgyerek – Camden Ellis, Curren Collas és Ted McGee – vesztette életét a fiókos szekrény miatt. Az ő családjaik összesen 50 millió dolláros (mintegy 14,75 milliárd forintos) kártérítést kaptak.

Az áruházlánc kezdetben úgy próbálta megoldani a problémát, hogy felszólította vásárlóit: rögzítsék a falhoz a szekrényt. A haláleseteket követően az amerikai fogyasztóvédelmi bizottság tájékoztató kampányba kezdett a komódok kockázatairól.