Exit poll: A jobboldal tarolt Olaszországban

Exit poll: A jobboldal tarolt Olaszországban

Matteo Salvini, a kormányzó Liga párt, Silvio Berlusconi, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) és Giorgia Meloni, az ellenzéki nacionalista-jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője köszönti a támogatókat a jobboldali pártok kampányzáróján Rómában 2022. szeptember 22-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A várakozásoknak megfelelően az urnák 23 órás zárását követően kiadott, a közszolgálati RAI által ismertetett exit poll eredmények szerint a jobboldali-nacionalista három párti szövetség, a Giorgia Meloni vezette ellenzéki nacionalista-jobboldali Olasz Testvérek (FdI), a Matteo Salvini fémjelezte Liga és a veterán, minden hájjal megkent volt kormányfő, Silvio Berlusconi Forza Italia (Hajrá Olaszország) pártja alkotta hármas nyerte a vasárnap megrendezett előre hozott parlamenti választásokat Olaszországban. A kiadott becslések szerint a trió a voksok 41-45 százalékát szerezte meg.

Második helyre az Enrico Letta vezette Demokrata Párt (PD) dominálta baloldali választási szövetség futott be 29,5-25,5 százalékkal. Harmadik lett a több korábbi kormányban is koalíciós tag, Giuseppe Conte pártelnök személyében 2018 és 2021 februárja között a miniszterelnököt is adó euroszkeptikus, korrupció- és elitellenes, a digitalizációt, a közvetlen demokráciát és a környezetvédelmet fontosnak tartó Öt Csillag Mozgalom (M5S) 13,5-17,5 százalékkal. A részletesebb adatok szerint a Meloni vezette FdI egymaga a voksok 22-26 százalékát szerezhette meg, és minimum 4 százalékot vert a Letta-féle PD-re, amely 17-22 százalék között végezhetett.

A hivatalos eredményekre hétfőig várni kell, és a külföldi szavazatokkal együtt a végeredményt várhatóan kedden hirdetik majd ki. Ha azonban minden így marad, és a nacionalista-jobboldali szövetség tartja magát az előzetesen megbeszéltekhez, akkor Giorgia Meloni személyében női miniszterelnöke lesz Olaszországnak, aki nem mellesleg szimpatizál Orbán Viktorral.

Az olasz közszolgálati ANSA hírügynökség előrejelzése szerint a jobboldali tömbnek 227-257, a baloldali tömbnek 78-98, míg az M5S-nek 36-56 képviselője lehet a most 400 fősre karcsúsított olasz alsóházban.

A jobboldali előretörést az elmúlt bő másfél hónap közvélemény-kutatásai is alátámasztani látszottak, mivel mindenhol a Salvini-Meloni-Berlusconi hármas, azaz a legutóbbi kormányban is helyet kapó Liga, az ellenzéki nacionalista-jobboldali FdI és a Forza Italia triójának győzelmét jósolták. A jobbos szövetség 45-47 százalékos eredményéhez a 400 fős alsóházban 247-252, míg a Demokrata Párt vezette baloldali tömörülés 28-30 százalékához 83-88 alsóházi parlamenti helyet jósoltak. A korábban több kormányban is részt vevő Öt Csillag Mozgalom (M5S) 10-13 százalékához pedig 35-40 helyet társítottak.

A részvételi arány 19 óráig 51,16 százalék volt, ami a legutóbbi 2018-as választások hasonló időszakig mért, 58,4 százalékos adatától némileg elmaradt. Legutóbb egyébként a szavazásra jogosultak 73 százaléka ment el voksolni. A RAI adatai szerint ettől elmaradt az idei voksolás, és összesen végül a szavazásra jogosultak mintegy 64,5 százaléka járulhatott az urnák elé.

A Salvini és Meloni párostól az illegális (muszlim) bevándorlással szemben várható kemény fellépés mellett az FdI vezére az elmúlt napokban újra beszélt a politikai rendszer finomhangolásáról is, azaz belengette a közvetlen elnökválasztást és egy elnöki rendszerre történő átállást. „Ha kétharmados többségünk lesz az alsóházban és a szenátusban, úgy törvényjavaslatot nyújtunk be az államfő közvetlen, választópolgárok általi választhatóságára” – idézte Melonit az ANSA hírügynökség. A római Piazza del Popolón Salvinivel és Berlusconival közösen tartott választási nagygyűlésen arról beszélt, hogy ennek érdekében hozzányúlnának és átírnák az alkotmányt, és az elnöki rendszer így népszavazás nélkül lépne életbe.

A korábban belügyminiszterként az illegális bevándorlókkal szembeni keménysége miatt is hírhedtté vált Salvini közben már előre tekintve – még a vasárnapi választások előtt – üzent Brüsszelnek is. Hevesen bírálta Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, és mint mondta: pártja bizalmatlansági indítványt fog benyújtani ellene, mert korábban Von der Leyen arról beszélt, hogy Magyarországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan fog bánni Olaszországgal, ha a Liga és a szövetséges Olaszország Testvérei a várakozásoknak megfelelően megnyerik az olaszországi választásokat, nacionalista irányba fordítják a kormányzati politikát és fenyegetik a polgári jogokat. „Ez egy ócska fenyegetés, egy olyan illetékességi terület inváziója, amelyhez semmi közük. (...) A hölgy (Ursula von der Leyen) minden európait képvisel, a fizetését mindannyian fizetjük, és ez undorító és arrogáns fenyegetés volt részéről” – idézte az ANSA Salvini reakcióját. Az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer azzal próbálta elvenni az adok-kapok élét, hogy úgy nyilatkozott, főnöke nem avatkozott bele az olasz választásokba, csak a másik két ország elleni eljárásokra hivatkozott.

Ahogy az ANSA írja, Orbán Viktor a két olasz párt kulcsfontosságú szövetségese – Salvini Budapesten is járt, míg Melonival tavaly nyár végén Rómában egyeztetett –,  míg a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) abban a konzervatív EP-frakcióban ül, amelynek a Meloni fémjelezte FdI a vezetője, valamint a spanyol szélsőjobboldali Vox párt is a tagja. Ugyancsak emlékezetes, a Liga és az FdI képviselői a múlt héten tartózkodtak az Európai Parlamentben annak a jogállamiság jelentésnek a szavazásán, amely azt mondta ki, Magyarország Orbán Viktor alatt többé nem tekinthető teljes demokráciának.