Visszatérés előtt az olasz jobboldal

Visszatérés előtt az olasz jobboldal

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek szélsőjobboldali párt vezetője szelfit készít a Dóm téren az előre hozott választások előtt Milánóban, 2022. szeptember 11-én (Fotó: Reuters/Flavio Lo Scalzo)

Néhány éves kitérő után visszatérhet a hatalomba a jobboldal Olaszországban. Már azonban nem Silvio Berlusconi, és nem is Matteo Salvini, hanem Giorgia Meloni vezetésével. Az Olasz Testvérek, a Lega, a Forza Italia és néhány kis párt koalíciója ugyanis a legutolsó felmérések alapján közel 50 százalékot szerezhet a vasárnapi választásokon, míg a Demokrata Párt vezette baloldali szövetség mindössze harminc százalékon áll. Így a győzelem biztosnak tűnik, mint ahogy az is, hogy az új kormányra nem vár könnyű menet.

Nem bírta ki az eredetileg jövő februárban esedékes választásokig Mario Draghi nemzeti egységkormánya. A pandémia következményeivel az európai újjáépítési pénzek segítségével még csak-csak megbirkózott, az orosz–ukrán háború következtében végképp elszálló infláció és a tél közeledtével fenyegető energiaválság jelentette megrázkódtatások azonban szétzilálták. A pártok többsége úgy látta, jobb nem megvárni a válság elmélyülését, és a népszerűségi index ilyenkor logikus bezuhanása előtt választani. A ciklus első kormányát a jobboldali populista Matteo Salvini, a másodikat a baloldali Matteo Renzi, a harmadikat pedig az előző kormányfő Giuseppe Conte által vezetett, a 2018-as választásokat megnyerő, azonban most már csak bukdácsoló, kettészakadt baloldali populista Öt Csillag Mozgalom buktatta meg. Draghinak ugyan Contéék nélkül is megmaradt volna a többsége, ám a kormányfő ebből a vesszőfutásból már nem kért.

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 23-án megjelent, 2022/39. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!